TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Die Nobele Rose Veurne

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven in hotel Die Nobele Rose officieren van het hoofdkwartier van het Belgische leger dat een tijd in Veurne was gevestigd. In 1915 is het hotel zwaar beschadigd door Duits geschut. Na de oorlog is gerestaureerd met de hulp van de Amerikaanse hotelvereniging. Een gedenksteen aan de gevel herinnerd aan deze gebeurtenissen.
Tekst gedenksteen:
Dit renaissancegebouw, waarvan de fundamenten dateren van rond 1300, huisvestte een herberg Gasthove die Nobele Rose (L'Hottellerie de la Noble Rose) van 1881 tot 1923. Tijdens de Eerste Wereldwaar, toen het hoofdkwartier van de Belgische strijdkrachten onder koning Albert I een tijdlang in Veurne was gevestigd verbleven officieren van het hoofdkwartier in de herberg.
In 1915 werd het gebouw zwaar beschadigd door Duitse geschut. Dankzij de vrijgevigheid van de leden van de Amerikaanse hotelvereniging werden het gebouw en de herberg na de oorlog gerestaureerd. Vanwege haar aandeel in het beheer van de restauratiecampagne van de hotelhouders werd Victoria French Allen officieel erkend als meter van de gerestaureerde herberg. Ze was in 1914 te gast in Die Nobele Rose toen ze haar man Ben S. Allen vergezelde die naar Veurne kwam om koning Albert te interviewen voor Amerikaanse kranten.
Het gebouw heeft jarenlang dienst gedaan als kantoor van een bank. Deze plaquette herdenkt zijn tweede restauratie als Die Nobele Rose. In het jaar 2000 werd William H. Allen, de zoon van Ben en Victoria Allen, benoemd tot peetvader van de gerestaureerde herberg voor zijn hulp bij de restauratie en als eerbetoon aan de voortdurende relatie van de Verenigde Staten met Veurne en zijn historische herberg.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen (1, 2, 3), Marie-Christine Vinck (4)