TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley De Peel - Knokploeg De Margriet (#6)

Knokploeg De Margriet
De Lieshoutse slager Piet Swinkels, voor wie in 1943 de Arbeidseinsatz dreigde, dook onder in de bossen van Molenheide tussen Lieshout en Gerwen. Vlakbij had ook de Bossche knokploeg De Margriet een schuilplaats. Leider daarvan was Willy Andriessen, net als Swinkels een voormalige Nederlandse militair. Hij runde in Lieshout een schuilplaats voor joden en geallieerde piloten, tevens een depot voor sabotagemiddelen.

Swinkels sloot zich aan bij De Margriet en kwam daarmee terecht bij een van de actiefste knokploegen in Brabant. In augustus 1944 liquideerde deze eenheid de Veghelse collaborateur en Landwachter P. van Bussel en de Ossche NSB-burgemeester Hermanus Apeldoorn. Bovendien overviel de knokploeg in die periode de distributiekantoren van Cuyk en Rosmalen.

De Duitse Sicherheitsdienst hield een klopjacht en arresteerde op 14 augustus 1944 op de Lieshoutse brug die leden van de groep: Jac. Kruijssen (Eindhoven), Chris Smits (Hintham) en Piet Swinkels (Lieshout). Ze waren op weg naar het depot en hadden wapens bij zich. Een paar dagen later pakten de Duitsers in Hintham ook knokploegleider Willy Andriessen op. De vier verzetsstrijders werden diezelfde avond om 21.00 uur in Kamp Vught gefusilleerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Jeroen Koppes (1, 2), Martin Damen (3, 4)