De Eerdse Molen

De Windmolen van Eerde werd verwoest op 24 september 1944 tijdens de slag om de zandduinen. Op de molen bevindt zich een plaquette met de namen van de gesneuvelde soldaten.

In deze windmolen is op maandag 18 september 1944 tegen elf uur 's morgens Jacob H. Wingard ("Pennsylvania sgt 501 prcht inf abn div.") door de Duitsers doodgeschoten toen hij van uit de molen vuurleiding gaf. Hij ligt begraven op de Amerikaanse Militaire Begraafplaats Margraten.

Tussen de windmolen en het huis er naast werd een Britse Sherman tank uitgeschakeld tijdens de gevechten van 24 september 1944. In de tank vonden 3 Britse bemanningsleden de dood. Zij liggen begraven op de begraafplaats van Eerde.

Op 17 september 2014 werd er in de molen een klein museum geopend. Naast de molen is eveneens een monument voor het 501st Parachute Infantry Regiment.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Erwin Janssen & Anneke Moerenhout
  • Foto's: Jeroen Koppes (1, 4, 5) & Anneke Moerenhout (2, 3)

Gerelateerde boeken

Sherman Medium Tank 1942-45
De slag om Arnhem
Operation Market-Garden

17sep

Fotoverslag Airborne Herdenking Eerde 2018

Net als in 2014, 2013 en 2016 waren we dit jaar weer bij de herdenking bij de Eerdse Molen. Hier werd de bevrijding van Eerde op 17 september 1944 herdacht. Er waren dit jaar een flink aantal veteranen aanwezig. Er werden onder andere toespraken gehouden door de locale wethouder en de kinderen van de adoptieklas van het oorlogsmonument. Het was mooi om te zien dat ook dit jaar de belangstelling weer was toegenomen!

Lees meer

sep2016

Fotoverslag Airborne Herdenking Eerde 2016

Net als in 2014 en 2013 waren we dit jaar weer bij de herdenking bij de Eerdse Molen. Dit jaar waren de veteranen Vincent Speranza en Jim Martin aanwezig. Helaas was eerder dit jaar Ray Nagell overleden. Hij kwam jaren lang naar de herdenkingen in Eerde. Zijn vrouw was dit jaar nog wel aanwezig. De herdenking bestond onder andere uit toespraken van het Airborne Comitť Eerde en Wethouder Jan Goijaarts. Daarnaast was er een vertegenwoordiging van de Amerikaanse Ambassade aanwezig. Na de toespraken volgde de kranslegging en de volksliederen van de Verenigde Staten en Nederland.

Lees meer