De Eerdse Molen

De Windmolen van Eerde werd verwoest op 24 september 1944 tijdens de slag om de zandduinen. Op de molen bevindt zich een plaquette met de namen van de gesneuvelde soldaten.

In deze windmolen is op maandag 18 september 1944 tegen elf uur 's morgens Jacob H. Wingard ("Pennsylvania sgt 501 prcht inf abn div.") door de Duitsers doodgeschoten toen hij van uit de molen vuurleiding gaf. Hij ligt begraven op de Amerikaanse Militaire Begraafplaats Margraten.

Tussen de windmolen en het huis er naast werd een Britse Sherman tank uitgeschakeld tijdens de gevechten van 24 september 1944. In de tank vonden 3 Britse bemanningsleden de dood. Zij liggen begraven op de begraafplaats van Eerde.

Op 17 september 2014 werd er in de molen een klein museum geopend. Naast de molen is eveneens een monument voor het 501st Parachute Infantry Regiment.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Erwin Janssen
  • Foto's: Jeroen Koppes

Gerelateerde boeken

10sep

Oorlogsveteraan Dick Klein opent uitbreiding Geronimo museum Eerde

EERDE - Pete Hoekstra, ambassadeur van de VS, WO2-veteraan Richard (Dick) Klein en burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad openen op dinsdag 17 september de uitbreiding van het Geronimo museum in de St. Antonius molen in Eerde. Het bijzondere is dat korporaal Dick Klein op 18 september 1944 naast sergeant Jacob Wingard op de steenzolder van de molen stond toen Jacob door een Duitse sluipschutter dodelijk werd getroffen.

Lees meer

29jun

Basisschoolleerlingen zorgen voor oorlogsmonument Eerde. 'Ze zijn gestorven voor onze vrijheid'

Groep 8 van basisschool Petrus en Paulus in Eerde heeft de zorg voor het airborne monument in het dorp overgedragen aan groep 7. Die klas zal komend schooljaar bijdragen aan de herdenkingen rond 75 jaar bevrijding. Het Airborne Comitť Eerde zorgde samen met de Stichting Eerdse Molen voor een bijzondere geschiedenisles. Wat gebeurde er rond die 17 september 1944, de dag dat Amerikaanse soldaten voet op Eerdse bodem zetten om Brabant te bevrijden?

Lees meer