TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Kuringen Paasbombardement 1944

Dit monument herdenkt de burgers van Kuringen die zijn omgekomen tijdens de luchtaanval op paaszaterdag 8 april 1944.
In de buurt was (en is nog steeds) een groot treinstelterrein van Hasselt. Dit was de eerste grote luchtmacht die hier tegen de stationswerven werd uitgevoerd als onderdeel van het transportplan van de geallieerden om de Duitse strijdkrachten kracht te ontzeggen voor de geallieerde invasie van West-Europa.
Het bombardement werd uitgevoerd door B-26 Marauders en een deel van de escorterende P-47 Thunderbolts van de US 9th Air Force.
Vlakbij richting Hasselt bij Tommelen zijn nog de littekens van deze luchtaanval met ongeveer 100 bomkraters overgelaten aan de natuur.
Dit monument werd onthuld op de 40ste verjaardag van de bombardementen op 8 april 1984 door de burgemeester en de voorzitter van de veteranenvereniging. Omdat de graven van de doden bij de luchtaanval niet in zo'n goede staat waren, werd besloten ze samen te laten begraven in dit gemeenschappelijke graf, waar nu dit monument staat.
Het monument is gemaakt van blauwe hardsteen, met het zwarte kruis van graniet.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ian Paterson
  • Foto's: Ian Paterson
  • https://www.hasel.be/oorlogsmonument-paasbombardement-1944-kuringen

Gerelateerde boeken

The Americans at D-Day
D-Day