TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Avro Lancaster Mk I HK542

Dit is een gedenkteken voor de 7 leden van de cockpitbemanning van de Lancaster bommenwerper HK 542 van No 115 Squadron RAF die allemaal omkwamen in de vroege uren van 25 april 1944.

21 Vliegtuigen van 115 Squadron vertrokken in de nacht van 24 april 1944 vanaf hun thuisbasis RAF Witchford, Cambridgeshire, tussen 21.48 en 22.19 uur met een missie om Karlsruhe te bombarderen. In totaal bestond de missie uit 637 vliegtuigen, waaronder 369 Lancasters, 259 Halifaxen en 9 muggen. Bewolking en sterke wind duwden het pathfinder-vliegtuig naar het noorden van het doel, en dus liep alleen het noordelijke deel van de stad aanzienlijke schade op. samen met andere steden verder naar het noorden getroffen als doelwit van kansen.

Lancaster HK 542 roepnaam "KO-J" werd onderschept door Heinz Wolfgang Schnaufer om 2,03 op 25 april 1944 en de Lancaster stortte neer in de buurt van het toenmalige Dompass Castle. Dit was de 54ste kill van de Duitse nachtjager en de bommenwerper kwam neer 9 km ten noordoosten van zijn voormalige vliegbasisstad Sint-Truiden. Schnaufer de grootste nachtjager aller tijden, op het moment dat groepscommandant van IV/NG 1 gevestigd in Leeuwarden in Nederland nog eens 3 overwinningen behaalde op de 25e, waaronder een collega 115 Squadron Lancaster Mk 2 vliegtuig DS 734 (KO -Y) neergehaald nabij Mechelen om 2.28 uur.

Nog een van de slachtoffers van Schnaufer, de Halifax HX334, met zijn crashmonument is te vinden in de buurt van Bokrijk in Genk. Schnaufer behaalde 121 overwinningen met behulp van de Messerschmitt Bf 110. De twee staartvinnen van zijn vliegtuig met alle kill-symbolen zijn te vinden op de Imperial War Museum en bij het Australian War Memorial.

De vliegtuigbemanning van HK542 kwam allemaal om op het moment van de crash, de piloot zat nog in zijn stoel en de anderen lagen in het veld of hingen aan bomen. Ze waren oorspronkelijk allemaal begraven op het vliegveld van Brustem, St. Truiden, maar hebben nu allemaal hun laatste rustplaats plaats samen in de CWGC in Heverlee bij Leuven.

Zij zijn:
Vlucht sergeant. Peter Bennett, piloot RAFVR 20 jaar uit Frilford, Berkshire
Flying Officer .Adolf Hoffman ,navigator RAAF 21 jaar uit Brisbane ,Australië
Sergeant. James Zegarchuk, bommenrichter RCAF 22 jaar uit Vancouver, Canada
Sergeant. Norman Forth, draadloze operator/luchtschutter RAFVR 22 jaar uit Blackpool, Lancashire.
Sergeant. William McKelvie, achterschutter RAFVR leeftijd 24 uit Cambuslang, Schotland.
Sergeant. John Plummer, boordwerktuigkundige RAFVR 19 jaar uit Bristol
Sergeant .Alan Holt , mid upper gunner RAFVR 20 jaar uit Stockport ,Cheshire

Het monument werd iets meer dan 75 jaar na de fatale crash op 4 mei 2019 onthuld. Het werd gecreëerd met de hulp van de Belgische Vrienden van 115 Squadron en werd ontworpen door Dan Jonkers uit Mechelen. Het is gevormd uit een soort bank met massief stalen platen aan elk uiteinde verticaal geplaatst om het staartvlak van een Lancaster weer te geven, met een kolom in het midden met de namen van de bemanningsleden die allemaal omkwamen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ian Paterson
  • Foto's: Ian Paterson
  • https://www.youtube.com/watch?v=k-zMvwEREVY
  • Version with English subtitles : https://www.facebook.com/115squadron/videos/121827982964257
  • https://www.hangarflying.eu/erfgoedsites/gedenkteken-voor-de-bemanning-van-lancaster-i-hk542-ko-j-115-sqn/
  • http://aircrewremembered.com/bennett-peter-anthony.html

Gerelateerde boeken

Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling
Avro Lancaster 1945-1965
Avro Aircraft since 1908
The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
Jane's Fighting Aircraft of World War II
The World’s Greatest Military Aircraft