TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenktekens Militaire kamp van Lombardsijde

In het militaire kamp van Lombardsijde staan negen monumenten die hulde brengen aan regimenten van het Belgische leger en hun gesneuvelde manschappen.
Na de val van de Berlijnse muur is België begonnen met het sluiten van zijn kazernes in West-Duitsland . Na hun verhuis zijn er enkele regimenten ondergebracht in Lombardsijde waar de meeste later zijn ontbonden. De monumenten in het kamp zijn de laatste herinneringen aan een stuk Belgische militaire geschiedenis.

Deze plaquettes eren:

- De manschappen van het PJ-GN (Eenheden Zoeklichten) die omkwamen in de oorlog van 14-18. Dit monument stond vroeger in de Sint-Annakazerne te Laken.

Na de val van Antwerpen in oktober 1914 werd de Compagnie Projecteurs ontbonden. In 1915 werd er terug een nieuwe eenheid zoeklichten opgericht. Zij beschikte over lichten met verschillende diameters: 15,30,60 en 90 cm. Vanaf 1916 werden de zoeklichten ook ingezet voor luchtverdediging. Later werd deze eenheid de "Technische dienst der zoeklichten".

- De gesneuvelden van het 2de Regiment GTL (Grondverdediging Tegen Luchtvaartuigen) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze plaat komt van de Sint-Annakazerne in Laken.

- De gesneuvelde helden van het AA (Grondverdediging tegen luchtvaartuigen) tijdens de oorlog van 14-18. Dit monument stond ooit in de Sint-Annakazerne in Laken.

Deze locatie is niet publiek toegankelijk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen