TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalige Kazerne Majoor Blairon Turnhout

Deze kazerne werd gebouwd net voor het begin van de Tweede Wereldoorlog en in 1939 werden de nieuwe gebouwen ingenomen door het 8ste Linie. De kazerne krijgt de naam kwartier majoor Blairon, vernoemd naar majoor Lodewijk Blairon een officier van het 8ste Linie die sneuvelde op 22 oktober 1914 in Oudstuivenskerke nabij Diksmuide.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kazerne bezet door Duitse troepen.
Vanaf september 1943 tot april 1944 vestigde de pas opgerichte 12de SS-pantserdivisie Hitlerjugend zich in de Kempen. In de onmiddellijke omgeving was het hoofdkwartier van de divisie op het Zwanenstrand in Oud-Turnhout en in de kazerne Blairon verbleven de 12de SS Panzer-Nachrichten-Abteilung (transmissie), 12de SS Santitšts-Abteilung (medische dienst) en de staf van de 12 SS Aufklšrubgsabteilung (verkenners).
Na de oorlog waren er geallieerde troepen ingekwartierd en in die periode bracht veldmaarschalk Montgomery een bezoek aan de kazerne. Van 1946 tot 1994 deed de kazerne dienst als het Opleidingscentrum nr. 3 beter gekend als OC3. Voor vele dienstplichtigen was het centrum het eerste contact met het leger en het begin van hun opleiding. In 1998 gingen de deuren van de kazerne definitief dicht en werden de gebouwen later aangekocht door de stad Turnhout.
Vandaag is hier het stadskantoor, een seminarie- en bedrijvencentrum, een huisartsenwachtpost en een hogeschool. Het centrum kreeg sindsdien de naam Campus Blairon.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen
  • Tijdschrift heemkundekring Corsendonca 2019/3 De Duitse aanwezigheid in Oud-Turnhout tijdens de Tweede Wereldoorlog

Gerelateerde boeken