TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Infobord Uitkijkpost Kempisch Legioen

In het Grothoutenhout bos of ook wel het Gierlebos genoemd is er een reconstructie van een voormalige uitkijkpost van het Kempisch Legioen. Een infobord verteld het verhaal van deze locatie.

Tekst infobord:
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielden leden van de verzetsorganisatie ,het "Kempisch Legioen", zich op in en om het Grotenhout bos (destijds "Gierle Bosch" genoemd). De verzetsgroepering had als opdracht: het verzamelen van gegevens over het transport van wapens en de bewegingen van de Duitse troepen, hulp aan onderduikers en neergekomen bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen. Het Kempisch Legioen werd in 1942 opgericht en opereerde in de Kempen. De meeste verzetslieden die actief waren in deze omgeving waren afkomstig uit de omliggende dorpen.

Deze merkwaardige boom was destijds één van de grootste exemplaren en deed dienst als uitkijkpost. Bovenaan werd met planken een platform geconstrueerd en daarbij een katrol bevestigd. De katrol diende om allerlei materiaal naar boven te trekken. Van hieruit kon men de wijde omgeving en zelfs de kazerne van Turnhout bespieden waar toen het Duitse leger aanwezig was. Bij onheil konden de verzetsstrijders in het bos verwittigd worden.
In de dikke boom werden er allerlei tekenen gekerfd. Van wie of wat, het is nog steeds het geheim van deze boom.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen