TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Herdenkingskruis Jan Oude Voshaar Geesteren

Tekst bij het monument:
Jan oude Voshaar, op 15 december 1944, op 23 jarige leeftijd, hoogstwaarschijnlijk per vergissing neergeschoten. Jan was ondergedoken omdat hij geen gehoor wilde geven aan de tewerkstelling door de Duitsers, de zogenaamde Arbeitseinsatz.
Drie leden van de Nederlandse Landwacht openden zonder enige vorm van waarschuwing, het vuur op hem. De Landwacht was een onderdeel van de Duitse Waffen SS.

Nog schrijnender is dit noodlot wanneer blijkt dat het hier mogenlijkerwijs om een persoonsverwisseling gaat. De Landwachters meenden dat zij de verzetsman Jan Lesscher uit Harbrinkhoek op het spoor waren en niet deze onschuldige Jan Oude Voshaar. De vergissing heeft waarschijnlijk te maken met het gegeven dat zowel Jan Lesscher als Jan Oude Voshaar destijds gekleed gingen in een zelfde lange blauwe regenjas. Deze overeenkomst is hem hoogstwaarschijnlijk fataal geworden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)