TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Twents Oorlogsmuseum 1940-1945

Geschiedenis
Het Twents Oorlogsmuseum in Vriezenveen is ontstaan uit de collectie en fascinatie van Henk Abbink. Hij zag in 1944 als klein jongetje de P-47 Thunderbolt van Majoor F.J. Nelander neerkomen achter de ouderlijke boerderij. De majoor gooide zijn pistool weg en zocht een veilig heenkomen. De kleine Henk viste later het pistool uit de sloot en heeft het altijd bewaard. Jaren van onderzoek gingen in de crash zitten. Later, nadat het museum al bestond, werd de piloot in Amerika getraceerd en er ontstond een warme band. De piloot schonk nog vele uitrustingsstukken aan het museum die nu naast het pistool te zien zijn.

In de jaren 80 was de verzameling van de heer Abbink namelijk zo gegroeid dat hij een museum begon. Een oorlogsmuseum was er nog niet in Twente. Hij wist een oud schoolgebouw van de gemeente over te nemen en in 1988 werd het museum feestelijk geopend door de burgemeester. In 2006 overleed de heer Abbink, zijn vrouw en kinderen blijven het museum en de passie ervoor bewaren, ondersteunt door een klein groepje vrijwilligers.

Bijzonderheden
Wat dit museum bijzonder maakt zijn de persoonlijke verhalen van veteranen. Uiteraard het verhaal van Majoor Nelander, maar bijvoorbeeld ook de Canadese Captain S.J. Cornish. Cornish was het hoofd van een kleine meteoroligisch eenheid. Na een bezoek aan het museum liet hij zijn dochter weten dat bij zijn overlijden al zijn militaire uitrustingsstukken aan het museum gedoneerd dienden te worden. Aldus geschiede en het museum beschikt nu over een complete kledingskist van deze Captain. Uiteraard met een verhaal over de herkomst er van.

Waarom bezoeken?
Een bezoek aan dit museum biedt naast een inkijkje in de levens van een aantal veteranen ook veel Duitse uniformstukken en wapens. Aan elk voorwerp in het museum zit een verhaal vast, dat de vrijwilligers maar al te graag vertellen. Zo krijgt u een uniek kijkje in de bevrijding van dit gebied. Hier vochten veel Canadese en Poolse eenheden voor de vrijheid, iets wat tegenwoordig vaak vergeten wordt. Het museum zorgt er voor dat de kinderen die hier met hun schoolklas langskomen dit niet zullen vergeten. De verschillende dioramas en opstellingen vertellen alle facetten van de oorlog.

Locatie
Ondanks een inwonertal van nog geen 15.000 inwoners, heeft Vriezenveen een aantal musea. Er is een veenmuseum, een kachelmuseum, een historische museum en er zijn plannen voor een oldtimersmuseum. Uiteraard ligt het Avonturenpark Hellendoorn ook om de hoek.

Voor de Tweede Wereldoorlog geÔnteresseerden is er in Nijverdal nog een museum gevestigd. De Canadese begraafplaats in Holten is zeker een bezoekje waard en in Hellendoorn is een monument te vinden voor een V2 lanceerbasis. Verder staan er in de regio een tweetal monumenten voor ongelukken met deze V2s, ťťn in Luttenberg en ťťn in Holten. Meer informatie over deze gebeurtenissen is uiteraard ook te vinden in het museum.

De toekomst
Het museum is de laatste jaren de collectie en presentatie aan het verbeteren. Elke vitrine en elk diorama wordt opgeknapt. Daarnaast worden er plannen ontwikkelt om het gebouw uit te breiden. Er zou dan meer ruimte onstaan om ook de voertuigen tentoon te stellen. Momenteel staat er nog een bergings-Sherman en een Stuarttank op een andere locatie, alsmede een halftrack en een aantal Willys Jeeps. De uitbreiding is momenteel pas in de ontwerp- en vergunningsfase, dat zal nog wel enkele jaren duren.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Koppes, STIWOT (13-09-2012)
  • Foto's: Arjan Vrieze