TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ouvrage de Saint Symphorien

Dit kleinere verdedigingswerk maakt deel uit van de fortenring rond Verdun. Het is gelegen tussen de forten Rozelier en Haudainville, tegenwoordig vlakbij de autosnelweg A4. Het is gebouwd in 1888-1889, deels in baksteen, deels in beton en is in 1904 uitgebreid en aangesloten op het telegrafie-net.
117 man en 1 officier bemanden dit werk en zij beschikten over 2 mortieren en een mitrailleursectie. Verder beschikte dit werk over een zgn Bourges-kazemat met geschutskoepel. Deze was voorzien van twee 75mm kanonnen.
Het front was net ver genoeg verwijderd om geen directe actie mee te maken. Het geschut was in 1915 harder nodig aan het front en werd daarheen verplaatst. Alleen bleef er voldoende springstof achter om het werk op te blazen bij een terugtrekking. De rest van de oorlog diende het als hulppost achter het front. Vanaf 1916 wordt het werk nog voorzien van een machinegeweerpost en granaatwerpers en wordt er wordt zelfs nog een 700m lange tunnel gegraven.
Het is te bereiken met de auto (mits droog) over een halfverharde weg vanaf het vliegveldje van Verdun aan de D903. Vanaf de weg nog zo'n 500m lopen. Door het bos langs een manschappenbunker verder het pad volgen. Het werk is toegankelijk en in redelijke staat.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bas Sjoerts
  • Foto's: Bas Sjoerts