TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Jules Cozier

Het gedenkteken voor Jules Cozier staat tegenover de Franse militaire begraafplaats Orée de la Forêt, richting Neufchâteau.
De stèle stelt een boom met kruis voor waarrond de ranken van klimplanten.

Tekst op de steen :
" Ter herinnering aan
COZIER Jules F.J.
Brigadier Waters
en Bossen, gefusilleerd door
de Duitsers in Arlon
op 26 augustus 1914
Zijn baas,
Zijn collega’s
Zijn vrienden "

Tijdens de Duitse invasie vond een belangrijke strijd plaats tussen Franse en Duitse troepen in Rossignol. Ondanks hun overwinning, waren de Duitsers geërgerd: ze verloren tijd en mannen in hun opmars naar Parijs. Ze vielen de mensen van Rossignol aan, de meeste mannen werden gevangen genomen.
Op woensdag 26 augustus 1914 werden 126 inwoners van Rossignol, Breuvanne en Saint Vincent, die enkele dagen tevoren waren gearresteerd, in het wilde weg vermoord door de Duitsers in het station van Arlon, waar een veetransport hen naartoe had gebracht.
De lijken werden slordigweg begraven in een gemeenschappelijke put op het gemeentelijk kerkhof van Arlon.
De families van de slachtoffers ijverden voor de repatriëring van hun geliefden naar hun geboortedorp.
Op 18 en 19 juli 1920 werden de lichamen van 122 slachtoffers opgegraven en overgebracht naar een mausoleum in Rossignol. Zijne Majesteit Koning Albert I begaf zich naar Arlon naar het vertrek van de rouwstoet, die na twee dagen langs Stockem, Fouches, Vance, Etalle, (rouwnacht) Sainte - Marie en Tintigny, Rossignol bereikte.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

49.730393, 5.482227