TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Interpretatiecentrum te Rossignol over de Grote Oorlog

Een belangrijke slag
Op 22 augustus 1914 rukt een Frans regiment op vanuit Rossignol in de richting van Neufchâteau. Deze wist niet dat aan de andere zijde vijandige troepen hen opwachtten. Deze slag is dus een zware nederlaag voor de 3de Franse koloniale Infanteriedivisie.
De slag bij Rossignol zal maar één dag duren. Nochtans was het één van de dodelijkste gevechten in de Eerste Wereldoorlog. Aan Franse zijde, werden 2 800 soldaten op de 11 900 gedood en vele anderen raakten gewond of werden gevangengenomen. Aan Duitse zijde verloren 1 400 op de 3500 soldaten het leven.
De burgerbevolking werd evenmin gespaard. Dorpen werden inderdaad geplunderd en tot niets herleid. 125 inwoners van Rossignol werden eveneens gefusilleerd nabij het station van Aarlen.

Het interpretatiecentrum van de grote Oorlog in Rossignol
Het interpretatiecentrum van de Grote Oorlog vertelt de zware tocht van deze soldaten en burgers tijdens de slag om Rossignol. Deze plaats is een uitstekend vertrekpunt om de gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog te begrijpen. Vervolgens, kan je de vele sites en slagvelden in de omgeving bereiken.
Dit centrum bevindt zich in het park van het kasteel van Rossignol. Dit is geen toeval! Inderdaad, op deze plaats werden vele gewonden verzorgd na dit gevecht. Wat het museum betreft, bevat het bezoek 5 sterke momenten. Eerst en vooral wordt er gestart met het opnieuw schetsen van de context van het conflict. Vervolgens worden we door middel van verschillende illustraties ondergedompeld in het hart van de strijd van die bewuste 22 augustus 1914. Daarna begeven we ons naar het midden van bos van Rossignol. Eén van de sterke momenten tijdens dit bezoek zijn de getuigenissen van de burgers toen. Hun woorden raken en laten ons toe de schade voor te stellen en de impact van de oorlog zowel fysisch als emotioneel. Om het bezoek te beëindigen , wordt er nog een voorstelling voorzien van de herdenkingsplaatsen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • https://www.landofmemory.eu/nouveau-centre-dinterpretation-grande-guerre-rossignol/

49.716881, 5.486075