TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Ernest Psichari

Gedenkteken voor Ernest Psichari, gesneuveld in Rossignol op 22 augustus 1914.

Op de zuil links : " Hier viel "
midden : " Ernest Psichari "
rechts : " op 22 augustus 1914 "

Op de sokkel staan twee fakkels met opschrift :
Links : " Le souvenir Français"
Rechts : " Les troupes de marine "

Ernest Psichari (27 september 1883 - 22 augustus 1914) kwam uit een intellectuele familie uit de hogere burgerij. Hij was een Franse officier en schrijver.
Als luitenant in de koloniale troepen was hij auteur van verschillende autobiografische werken die bijzonder gewaardeerd werden in Franse nationalistische kringen.
Bekeerd tot het katholicisme aan het einde van zijn leven vocht hij in België tijdens de Eerste Wereldoorlog als luitenant in het 2nd Colonial Artillery Regiment.
Hij werd gedood in Rossignol, op 22 augustus 1914, tijdens de Slag bij Rossignol, onderdeel van de Slag om de Grenzen. Gevangen tussen Duitse troepen enerzijds en de Semois anderzijds hadden de Franse troepen geen kans en werden gedood ter plaatse.
Hij was toen 30 jaar.
Psichari werd begraven in een massagraf samen met andere Franse soldaten. In april 1919 werd zijn lichaam geïdentificeerd dankzij zijn uniform en zijn religieuze kentekens.
Hij werd dan begraven op de militaire begraafplaats l’Orée de la Forêt waar een altaar werd opgericht ter nagedachtenis van Psichari, op initiatief van de dichter Thomas Braun en Henri Massis, monarchist van de Franse actie.

Bron : infobord

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

49.71477, 5.484699