TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Wezeren

Het oorlogsmonument van de gemeente Wezeren bevindt zich op het kerkhof aan de Sint-Amanduskerk. Het werd opgericht naar aanleiding van de herdenking van gesneuvelde soldaten en oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog. Caspers Desire sneuvelde te Hofstade (Mechelen) op 25 augustus 1914 bij de eerste uitval van het Belgisch leger uit de vesting Antwerpen. Savonet Victor overleed aan ziekte in het krijgsgevangenkamp van Dörnitz Altengrabow (Duitsland) waar heel wat Belgische soldaten tijdens de oorlog geïnterneerd werden.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de namen van de gesneuvelden en slachtoffers van dit conflict toegevoegd.

In het parochieverslag dat in maart 1919 na de Eerste Wereldoorlog op verzoek van kardinaal Mercier door pastoor Robijns werd geschreven, lijkt het alsof de oorlog aan het dorp is voorbijgegaan: ‘Ik neem de eerbiedige vrijheid uw doorluchtigheid Hoogwaardigheid te melden dat in de oorlog in de parochie Wezeren (Landen) niets merkwaardigs is voorgevallen.’

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams