TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Synagoge Blumenthal

De Blumenthal Synagoge, die plechtig werd ingewijd in 1904, werd beschouwd als een van de mooiste en grootste in de Eifel. In 1938 werd het slachtoffer van de novemberpogroms en de ruïnes werden bijna volledig gesloopt en genivelleerd in 1942.

De eerste Joden vestigden zich in Hellenthal en omliggende dorpen tegen het einde van de 17e eeuw en het begin van de 18e eeuw. De geemnschap groeide aanzienlijk tijdens de 19e eeuw en piekte rond 1900. De Joden in de regio Hellenthal verdienden hun brood voornamelijk als veehandelaren en slagers, maar ook als fabrikanten en textielhandelaren.
Religieuze diensten werden voornamelijk gehouden in kleedkamers in particuliere huizen.
Op 5 augustus 1904 werd een nieuwe synagoge geopend in Blumenthal; het was het grootste synagogegebouw in de Eifel.
Nadat de nationaal-socialisten in 1933 aan de macht kwamen, was de synagoge in Blumenthal het doelwit van antisemitische terreur. De buitenmuren werden besmeurd met nazi-leuzen en ruiten werden ingegooid.
In de nacht van 9 op 10 november 1938 staken de nazi's, onder wie de burgemeester van Hellenthal, het synagogegebouw van Blumenthal in brand. Alle Joodse inwoners van Blumenthal en Hellenthal werden gearresteerd. Voor de verwoeste synagoge moesten de gearresteerde mannen hun hoeden afdoen en buigen voor de aanwezige SS en SA-mannen! De meeste Joodse mannen kwamen "in beschermende hechtenis" en werden vervolgens meegenomen naar het concentratiekamp Sachsenhausen.
Na de vernietiging bleef het bouwpuin tot 1942 op de site, waarna de ruïne volledig werd opgeruimd.

Het gedenkteken werd ingehuldigd in 2008 in de buurt van de voormalige site van de Blumenthal Synagoge. Het monument bestaat uit de centrale stele van twee rechtopstaande spoorlijnen. Daartussen bevindt zich een glasplaat waarop een gebed van de Duits-Joodse auteur Nelly Sachs staat gedrukt.
Zodra het in November 2008 werd opgericht, werd er een steen tegen het glas gegooid wat daardoor verbrijzelde. Toen dit kort na het vernieuwen van het glas weer gebeurde, besloten de initiatiefnemers van de groep "JUDIT". H' (werkgroep: Geschiedenis van de Joden in de Vallei, Hellenthal), om de schade als een politiek teken te herstellen. Er werd een tweede glasplaat op het gefragmenteerde oude gelijmd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma

Gerelateerde boeken