TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

De Weg van Herdenking nr. 25: Heartbreak Crossroads

De 96 km lange rondwandelweg „Weg des Gedenkens" werd in het voorjaar van 2015 geopend. De weg loopt over markante plaatsen van de oorlogsgeschiedenis in het Duits-Belgisch grensgebied via reeds bestaande wandelwegen in Büllingen, Bütgenbach en Waimes aan Belgische zijde en de gemeentes Hellental en Monschau in Duitsland. Onderweg verklaren 30 viertalige infopanelen de historische gebeurtenissen rond het Ardennenoffensief, smokkelen, Westwall en nog veel andere thema’s.

Infopaneel nr. 25
Op 13 december 1944 begon vanuit Rocherath de strijd om het bosgebied en het strategisch kruispunt van Wahlerscheid.
De geallieerde strijdkrachten liepen tegen sterke vestingen, mijnevelden en prikkeldraadversperringen op, de Duitse troepen reageerden daarop met zwaar granaatvuur, bovendien verhinderde sneeuwval en een slechte nieuwsverbinding de Amerikaanse opmars.

Op 16 december vroeg in de morgen hadden de Amerikanen hun voorlopige doel bereikt.
Eindelijk stonden ze bij het Forsthaus Wahlerscheid op Duitse bodem. Echter nog diezelfde dag begon het Ardennenoffensief van het Duitse leger.
Na slechts een dag moesten de Amerikaanse troepen het zwaar bevochten terrein weer afstaan.
Vandaar de naam "Heartbreak Crossroad" dat wil zeggen "Kruispunt der vertwijfeling". Eerst na het mislukken van het Ardennenoffensief konden zij het gebied op 1 februari 1945 weer terug veroveren. Tijdens die strijd werden hele stukken dennenbos kapot geschoten en Forsthaus Wahlerscheid vernield. Op deze plaats bevindt zich nu het parkeerterrein.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma

Gerelateerde boeken