TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Weg van Herdenking nr. 26: Gebiedsverandering na de Eerste Wereldoorlog

De 96 km lange rondwandelweg „Weg des Gedenkens" werd in het voorjaar van 2015 geopend. De weg loopt over markante plaatsen van de oorlogsgeschiedenis in het Duits-Belgisch grensgebied via reeds bestaande wandelwegen in Büllingen, Bütgenbach en Waimes aan Belgische zijde en de gemeentes Hellental en Monschau in Duitsland. Onderweg verklaren 30 viertalige infopanelen de historische gebeurtenissen rond het Ardennenoffensief, smokkelen, Westwall en nog veel andere thema’s.

Infopaneel nr. 26
Als schadeloosstelling voor de bezetting van het land door de duitse troepen en de totale verwoestingen tijdens de eerste wereldoorlog kreeg België door het verdrag van Versailles de duitstalige streek Eupen, Malmedy en ST. Vith beloofd. Dat betekende voor het district Aken een verlies van het economisch belangrijke achterland. Bovendien kreeg België een groot gedeelte van de bossen van het Hoge Venen waardoor het toenmalige district Monschau zijn oppervlakte met 1/5de zag verminderen. Naast de nieuwe grensstenen werden op wegkruisingen, de grenslijn duidelijk aangegeven en barricaden opgeworpen om het passeren van auto’s te verhinderen.
De annexatie had een zakelijke reden waarbij de rijkdom aan bos een belangrijke rol speelde, onder andere ging het om strategisch zicht zoals de verbreding van het voorterrein van de Luikse Vesting.
Op 10 januari 1920 trad de in Versailles uitbehandelde vredesverdrag in werking. In september van dat zelfde jaar waren de territoriale veranderingen uiteindelijk tot stand gekomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma