TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Quarantaine Inrichting Heijplaat

In 1934 werd de quarantaine inrichting in gebruik genomen. Iedere grote zeehaven had een inrichting om zeelieden, met een gevaarlijke tropische ziekte, in afzondering te nemen. Met de komst van de penicilline, zijn de barakken nooit voor dit doel gebruikt.

Na de kristalnacht zijn veel joden naar o.a. Nederland gevlucht. Velen met het doel de vlucht voort te zetten naar de Verenigde Staten. Veel van deze joden kwamen terecht in de quarantaine inrichting in Heijplaat. Ook vele kinderen van de kindertransporten uit Duitsland en Oostenrijk hebben hier een tijdelijk onderkomen gehad om later met de boot van Hoek van Holland naar Harwich te varen.

Verder zijn er 181 joden opgenomen die in Antwerpen waren aangekomen na een vergeefse reis met de St. Louis, een passagiersschip van de HAPAG Lloyd, die getracht had 928 joden naar Cuba te brengen. (Slechts 22 joden kregen daar voet aan wal, omdat die in het bezit waren van persoonlijke visa voor Cuba)

Tijdens de bezetting van Nederland, nam de Kriegsmarine het complex in gebruik. De dan nog aanwezige joden werden naar Westerbork overgebracht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)