TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mariniersmuseum der Koninklijke Marine

In het Mariniersmuseum maak je kennis met de mariniers. Mariniers beschikken over een flinke dosis fysieke en mentale energie en weten dat zij tot het uiterste moeten gaan. Onder de tropenzon of in extreme kou, vaak opererend op de grens tussen land en water. Zij vormen een elitekorps dat zich heeft gespecialiseerd in amfibische operaties. De mariniers verwierven de laatste decennia vooral bekendheid door hun inzet voor de wereldvrede tijdens missies in onder andere Eritrea, Irak en Afghanistan.

Alle ingrediŽnten voor een leuke en leerzame dag zijn in het Mariniersmuseum aanwezig. Ieder jaar zorgt het museum weer voor een attractief programma met originele evenementen en spraakmakende tentoonstellingen, voor jong en oud.

Het was raadpensionaris Johan de Witt die in 1665 een regiment oprichtte dat later uitgroeide tot het huidige Korps Mariniers. Een bekend wapenfeit uit de eerste jaren was de verovering van fort Sheerness aan de monding van de Theems, tijdens de tocht naar Chatham onder leiding van Michiel de Ruyter. In de afgelopen vier eeuwen onderscheidden de mariniers zich wereldwijd met stoutmoedige acties en bij de bestrijding van binnenlands terrorisme. Veel bekendheid verwierven zij met hun inzet bij de verdediging van de Maasbruggen in Rotterdam tijdens de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog.

Het Mariniersmuseum vertelt het verhaal van de mariniers. Uiteraard passend in de tijd waarin de verschillende acties zich afspeelden.Ervaar hoe het is om marinier te zijn. Hoe is het om je werk te doen in de woestijn of in de jungle. En op welke manier kun je onder zulke bijzondere omstandigheden overleven. Ontdek de belangrijke rol die de beroemde zeesoldaten spelen in de geschiedenis van Nederland. Van 1665 tot nu.

Beleef het zelf in het Mariniersmuseum te Rotterdam.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Honderden gesneuvelde mariniers in database

mei2018

Honderden gesneuvelde mariniers in database

Namen, foto's en verhalen van meer dan zeshonderd gesneuvelde Nederlandse mariniers. Dat is het idee achter de digitale erelijst, die vanaf woensdag te zien is in het Mariniersmuseum in Rotterdam.

Lees meer