TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Weg van Herdenking nr. 17: De Kerk Als Oriëntatiepunt

De 96 km lange rondwandelweg „Weg des Gedenkens" werd in het voorjaar van 2015 geopend. De weg loopt over markante plaatsen van de oorlogsgeschiedenis in het Duits-Belgisch grensgebied via reeds bestaande wandelwegen in Büllingen, Bütgenbach en Waimes aan Belgische zijde en de gemeentes Hellental en Monschau in Duitsland. Onderweg verklaren 30 viertalige infopanelen de historische gebeurtenissen rond het Ardennenoffensief, smokkelen, Westwall en nog veel andere thema’s.

Infopaneel nr. 17
Tweede parochiekerk (1905-1951)
De oude kerk met het kerkhof eromheen was al geruime tijd te klein. Daarom werd er in 1905 op de toenmalige marktplaats gestart met de bouw van een nieuw en prachtig godshuis dat de oude kerk moest vervangen. De nieuwe kerk werd op 16.07.1907 ingewijd. Toen de toren afgewerkt werd, was de spits maar liefst 52 meter hoog. In 1932 werd het interieur van de kerk met schilderingen versierd. Eind 1944, tijdens de gevechten van het Ardennenoffensief, raakte de kerk zwaar beschadigd. De bouw verviel zienderogen en in 1948 werd er gestart met de sloopwerken die uiteindelijk met het opblazen van de kerktoren in 1951 eindigden.

Noodkerk (1945-1954)
In de zomer van 1945 werd er tegenover de parochiekerk gestart met de oprichting van een kerkbarak uit hout en eternieten golfplaten. Op het einde van het jaar was deze noodkerk gebruiksklaar, en vanaf dat ogenblik tot de inwijding van het nieuwe kerkgebouw vonden alle religieuze feesten er plaats. Nadat haar taak als noodkerk erop zat, kreeg het gebouw een nieuwe bestemming als ontspanningslokaal aan de stuwdam van Eupen.

Derde parochiekerk (vanaf 1953)
In 1953 begonnen de werken voor een nieuw en modern kerkgebouw. De inwijding vond vrij snel plaats op 29.09.1954. Ook al is de totale grondoppervlakte veel groter dan bij het vorige gebouw, toch is de nieuwe kerk duidelijk lager dan de vorige (de klokketoren is net geen 31 meter hoog). De kleurrijke kerkramen, een ontwerp van André Blank, werden in 1963 geplaatst. In 1977 werd de koorruimte van de parochiekerk aangepast om te beantwoorden aan de nieuwe liturgische noden. De aanbouw vooraan die oorspronkelijk als doopkapel werd gebruikt, deed voortaan dienst als dodenkapel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma

Gerelateerde boeken