TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lunga Point

Nadat de mariniers op 7 augustus 1942 op Guadalcanal waren geland, vestigden ze hun perimeter met verschillende bataljons rond Lunga Point, dat net ten noorden van het vliegveld ligt en kort na de landing werd ingenomen.

Om bij Lunga Point te komen, loopt u vanaf Honiara International Airport naar het noorden en neemt u de weg naar het noorden, rechts van de ingang van de luchthaven, die naar het punt leidt. Loop ongeveer twintig minuten en passeer dat wat eens een palmplantage was en velden met kunaigras.

Er is niet veel meer over van de slagvelden, behalve enkele hellingen in de zee rond het punt, maar psychologisch in de Amerikaanse geschiedenis vertegenwoordigt Lunga Point de eerste aanhoudende offensieve actie tegen de vijand in de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf het strand kijkt u uit op Iron Bottom Sound, het toneel van vele cataclysmische zeeslagen bij Guadalcanal. Iron Bottom Sound is in veel opzichten de Trafalgar van de Amerikaanse geschiedenis.

Tijdens het mislukte Japanse tegenoffensief om Henderson Field te heroveren in oktober 1942, werd Lunga Point door Japanse oorlogssschepen zwaar onder vuur genomen. Het was hier waar marinecommandanten onderling plannen maakten om hun strijdkrachten, de Eerste en Tweede Marine Divisies, in de jungle te verspreiden, als de Japanse eenheden op het eiland het vliegveld en Lunga Point zouden veroveren.

Voor meer informatie:

—The Battle for Guadalcanal by Samuel B. Griffith
Nikolai Stevenson’s Four Months on the Front Lines (American Heritage)
—Herbert Merillat’s The Island

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Slagschepen
De oorlog in de Pacific
Vliegdekschepen
Japanese Battleships 1897-1945