TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Rupertus, William Henry "Bill"

Geboortedatum:
14 november 1889 (Washington, D.C., Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
25 maart 1945 (Quantico/Virginia, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 6. Graf: 8437.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Brigadier General (Brigadegeneraal der Mariniers)
Eenheid:
Landing Task Force (Solomon Islands), U.S. Marine Corps
Toegekend op:
oktober 1942
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross toe te kennen aan William H. Rupertus (0-852), Brigadier General, U.S. Marine Corps, wegens uitzonderlijke heldenmoed en opmerkelijk dienstbetoon als commandant van een landingseenheid bestaande uit het First Raider Battalion, het Second Battalion, Fifth Marines, en het First Parachute Battalion, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens de aanval op de Solomonseilanden van 7 tot 9 augustus 1942. Ondanks de betrekkelijk korte tijd die hem was gegund om zijn commando te organiseren, verzamelde Brigadier General Rupertus snel en efficiŽnt een voorlopige staf en met hun hulp landden zijn troepen op Tulagi, Gavutu en Tanambongo op de Britse Solomoneilanden en vielen met succes een aantal strategisch opgestelde en sterk verdedigde vijandelijke stellingen aan. Persoonlijk de operaties leidend en zich wanneer nodig onbevreesd blootstellend aan vijandelijk vuur. betoonde hij uitzonderlijke moed en kalme vastberadenheid die een inspiratie vormden voor de officieren en manschappen onder zijn commando. Zijn moedige en oordeelkundige beslissingen en zijn grote professionele prestaties droegen aanzienlijk bij aan het succes van onze operaties in het gebied rond Tulagi en zijn optreden gedurende de hele periode paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor der Mariniers)
Toegekend op:
5 mei 1944
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten in de zuidwestelijke Pacific van 20 oktober 1943 tot 10 februari 1944. Als commandant van een Task Force deed major general Rupertus vaardig en met opvallend succes een aanval op de vijandelijke versterking oip Kaap Gloucester op New Britain.In een gevaarvolle onderneming toonde hij een uitzonderlijk vermogen grote moeilijkheden van terrein en weer het hoofd te bieden waar zijn troepen mee te maken kregen. Nadat hij een stevig bruggenhoofd had gevestigd tussen twee vijandelijke groepen in, zette hij briljant zijn troepen in en vernietigde elke groep. Hoewel de zich hardnekkig verdedigende vijand alle voordelen van het terrein en verdedigingsstellingen genoot, bracht hij hem buitenproportionele verliezen toe waarmee hij de verhouding tien op een overschreed. Met zijn deskundige en moedige leiding was major general Rupertus grotendeels verantwoordelijk voor het succes van deze moedige uitbreiding van onze operaties.

War Department, General Orders No. 37
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor der Mariniers)
Eenheid:
HQ, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten als bevelvoerend generaal van de 1st Marine Division (Reinforced) tijderns operaties tegen het door de vijand bezette eiland Peleliu op de Palaueilanden van 15 september tot 14 oktober 1944. Major general Rupertus zette zijn krachtige 1st Division aan land onder sterke tegenstand van onophoudelijk artillerie- en mortiervuur vanaf hoog terrein en verwoestend vuur vanuit zwaar versterkte bunkers en gecamoufleerde posities bij het strand. Hij leidde moedig zijn eenheid over en door moerassen, rotsachtige en steile hellingen en dicht begroeid terrein in een meedogenloze opmars waarbij hij herhaalde tegenaanvallen afsloeg teneinde een fanatiek en vastberaden vijand te verslaan of hem terug te drijven naar een defensieve positie in de centraal gelegen heuvels op het eiland. Major general Rupertus, een onverschrokken en bezielend leider, kalm en efficiŽnt onder vuur, leverde een onschatbare bijdrage aan de verovering van een strategisch vitale Japanse versterking. Hij voltooide daarmee zijn moeilijke en gevaarlijke missie met opmerkelijke professionele vaardigheid, passend binnen de beste tradities van de Amerikaanse marine.
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

1 service star
Marine Corps Expeditionary Medal
Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)

Met Maltese cross
World War I Victory Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

"Base" gesp
American Defence Service Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

4 service stars
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - McMillan, G., The Old Bree Ė A History of the First Marine Division in World War II, The Battery Press, Nashville, USA, 2001
    - Camp, D., Last Man Standing Ė The 1st Marine Regiment on Peleliu, September 15-21, 1944, Zenith Press, Minneapolis, USA, 2008
    - arlingtoncemetery.net
    - William Rupertus - Recipient -