TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

MG-bunker Gemünd

Een „Denkmal des Unerfreulichen" (monument van verschrikking) werd de „Westwall" genoemd.
De MG-bunker hier, was onderdeel van de tweede linie ter versterking van de westgrens van het Duitse Rijk, de zogenaamde „Limes-stelling" die vanaf 1938 werd gebouwd. Hoewel normaal gesproken militaire bouwactiviteiten geheimgehouden werden, werd door de NS regering over dit defensieve project zeer veel propaganda gemaakt om voor toekomstige tegenstander hun
offensieve oorlogsvoorbereidingen te verbergen.
De „Westwall" verliep vanaf de grens met Nederland in het noorden tot aan Zwitserland in het zuiden. De propaganda over de „Westwall" bleek tegen het einde van de 2e wereldoorlog enigszins effectief voor het Duitse leger, want een tijd lang bleven de geallieerde troepen voor de „Westwall" liggen. Desondanks ging de oorlog verder, met verschrikkelijke gevolgen voor de Eifel en in het bijzonder voor Gemünd. Het kleine stadje lag twee maanden tussen de fronten en permanent onder vuur van artillerie en luchtbombardementen. Wat de geallieerden niet kon vernielen, werd door de Duitse „Wehrmacht" opgeblazen en er bleef van het stadje slechts een ruïne over.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Hans Tasma
  • Foto's: Hans Tasma