TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Lancaster III JB 367OF-S Voort

In het domein van het uitgebrande kasteel "de Tornaco" te Voort staat een verbogen schroef van een Lancaster in de buurt van de vijver. Het is de stille getuige van de crash van de Lancaster III JB367 OF-S.

De eigenlijke bemanning begon aan haar 29ste opdracht. De piloot was ziek en werd vervangen door P/O Albert A. Johnson. Hij voerde zijn 23ste opdracht uit. Al vanaf het begin van de missie in de nacht van 18 op 19 november 1944 waren er problemen met het toestel. De H2S-radar viel uit, de machinegeweren deden het niet, enz . . . Ze waren dus verplicht op zicht richting Berlijn te vliegen. Ze bereikten Berlijn en voerden hun bombardement uit. Nu moesten ze op basis van de markeerbakens en berekeningen trachten om weer thuis te geraken en weg te blijven uit de gekende FLAK-zones.

In de buurt van Aken komen ze echter in een FLAK-opstelling en wordt het vliegtuig zwaar beschoten. De buitenste bakboordmotor valt uit en enkele bemanningsleden raken gewond. Even later valt ook de andere bakboordmotor uit.

In het ruim zaten nog vier rode doelmarkeerders die ze op een welbepaalde plaats tussen Aken en de Belgische grens moesten afgooien, als baken voor de rest van de bommenwerpers, en om deze zeker niet in de FLAK-stelling van daarnet te laten terechtkomen. Ze slagen erin om hun bakens op de voorziene plaats te droppen, maar komen in de buurt van Luik weer in een FLAK-opstelling terecht. Nog enkele bemanningsleden raken gewond en het vliegtuig wordt onbestuurbaar.

De bemanning verlaat met hun parachute het vliegtuig, de staartschutter laat nog aan de piloot weten dat hij de laatste is die springt. De piloot heeft zijn parachute aan, maar zit nog aan de stuurknuppel. De bemanning landt op grote afstand van elkaar.

De piloot P/O Albert A. Johnson DFM RNZAF verliet zijn toestel vermoedelijk op een te lage hoogte en kwam om boven het grondgebied van de deelgemeente Broekom, waar hij de volgende dag gevonden wordt door twee kinderen. Stukken van zijn parachute hangen in de bomen. Hij wordt met het nodige respect geborgen door de Duitsers en aanvankelijk begraven te Sint-Truiden, later wordt hij begraven in Heverlee.

Het vliegtuig is na de sprong van Johnson nog zonder bemanning doorgevlogen tot boven het grondgebied van de deelgemeente Gotem, om daar een bocht te maken en te crashen op het kasteel Tornaco te Voort.
De omwonenden hebben nog getracht om met een menselijke ketting het vuur te blussen met het water uit de vijver. Het kasteel brandt helemaal uit en wordt niet heropgebouwd.

De andere bemannningsleden waren F/L A.P.W. Philip "Pep/Pip" Pepper DFC (nav, evd,) P/O Frederick T. "Willy" Williams DFM (bom, evd,) F/S Walter "Wally" Jackson (eng, pow,) F/S Jack S. "Lefty" Sansam (rad, pow,) F/S Tom "Curly" Hesselden (gun, evd,) F/S C.J. John "Tiger" Billows (gun, pow.)

Het domein "de Tornaco" is niet toegankelijk voor het publiek.
Maar vanaf de inrit op de Romeinse Kassei ziet men de propeller steken en met een goede lens kan men foto's nemen. (Afstand ongeveer 75 à 100 m)


Bronnen :
"Lancaster JB367, het oorlogsgebeuren in de nacht van 18 op 19 november 1943 te Voort" van Danny Basteyns en de Heemkundige Kring Hendrycken-Voerda.

De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; Naar de vallei van de Dood,

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rudi Triki
  • Foto's: Rudi Triki

Gerelateerde boeken

Jane's Fighting Aircraft of World War II
The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
Avro Aircraft since 1908
Avro Lancaster 1945-1965
The World’s Greatest Military Aircraft
Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling

50.792783, 5.312749