TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Iboki Plantation & Airfield

Tijdens de latere fasen van de campagne op New Britain bezette de First Marine Division de "Iboki Plantation", een palmbos in het dorp Iboki. De mariniers bouwden hier ook een klein vliegveld voor verkenningsvliegtuigen.

Gedurende een groot deel van maart en april 1944 was C Company, 1st Battalion, First Marine Regiment in Iboki gelegerd. Vanuit Iboki ondernamen de mariniers eindeloze patrouilles door de omringende jungle. Er werd weinig contact gemaakt met het terugtrekkende Japanse leger, hoewel er gedurende deze tijd schermutselingen in de jungle plaatsvonden.

Tijdens een schermutseling werd een Japanse soldaat gevangengenomen en het bleek dat hij niet alleen perfect Engels sprak, maar ook aan de Columbia University in New York City had gestudeerd. De commandant van C Company, Nikolai Stevenson, behaalde hier in 1940 zijn bachelordiploma.

De gevangene werd naar het hoofdkwartier van kapitein Stevenson in Iboki gebracht. Tegen de Japanse gevangene zei Stevenson eenvoudig: "Wel, we zijn allebei ver verwijderd van Morningside Heights" (de locatie van de New York City of Columbia University). Over de rest van het verhoor is niet veel bekend, hoewel Stevenson later zei: "Hij was na een semester terug naar Japan gegaan en werd daar door de oorlog overvallen."

De manschappen van C Company deden hun best om ervoor te zorgen dat de gevangene tijdens het transport naar het "regiment in Cape Gloucester in leven bleef (niet iedereen had die geluk).

Het was op Iboki Plantation dat generaal William Rupertus (de divisiecommandant) een bezoek bracht aan C Company, First Marines. Volgens kapitein Stevenson inspecteerde Rupertus de troepen bij Iboki, maar had hij geen affiniteit met de mannen die in zijn gelederen vochten. Hij klaagde over hun uniformen, het gebrek aan olie op hun geweren, kleine overtredingen in de regels, enz., Hij leek over het hoofd scheen te zien dat de mannen van C Company in een regenwoud gestationeerd waren, omringd door Japanners en de jungle. Bovendien duurde de campagne al ongeveer vier maanden.

Af en toe bracht een PT-boot van de US Navy voorraden naar de mannen van C Company in Iboki. Dit gaf de officieren de gelegenheid om aan boord te dineren. Een van de toenmalige officieren van Stevenson, Everett Pope, die de Congressional Medal of Honor in Peleliu zou verdienen, zei hier het volgende over: "Hij [de compagniescommandant, Stevenson] liet ons onze uniformen wassen en schoonmaken, en er verzorgd uitzien voor het diner. Dat was de beste maaltijd die we op New Britain hadden."

In april 1944 werden C Company en de rest van het First Regiment afgelost en naar Pavuvu Island op de Salomonseilanden teruggestuurd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

-5.5332455, 149.66867159

Lees meer (3)