TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Museum Ossuarium Douaumont

De toren van het Ossuarium, ook wel ĎDe lantaarn des doodsí genoemd, is 46 m hoog en biedt een mooi uitzicht over het slagveld. Deze werd geschonken door de Amerikanen en is samen met de kapel een van de oudste delen van het monument.
Louise Anne Charlotte, de luidklok van de overwinning, werd geschonken door de Amerikaanse Mrs. Thorburn Van Buren. Ze werd gegoten in Orlťans en wordt gehuldigd in elke optocht door de steden in de nabijheid van Douaumont. De klok werd in 1929 ingehuldigd door de stichter van het Ossuarium, monseigneur Ginisty, en luidt 3 keer per dag en tijdens grote ceremonies om iedereen te herinneren aan het lot van de gesneuvelde soldaten.

In de toren is een klein museum ingericht.
Halfweg de beklimming ziet u achter glas de uitrusting en enkele scŤnes die de soldaten onder de aandacht brengen, daarbij ook enkele voorwerpen uit die tijd.
In een vitrine ligt een gouden kazuifel gered uit een brandende kerk door een Amerikaans soldaat, korporaal Frank Havlik (89ste divisie, 355ste infanterie) op het slagveld in 1918.
Hij stak de kazuifel onder zijn uniform en kon het zo uit de vlammen redden en in veiligheid brengen. Zijn kleinkinderen schonken het aan het ossuarium.

Er staat een wit beeld van een vrouw met hoofddoek met tekst " Aan onbekende helden "
Er staat ook een bronzen beeldhouwwerk, buste van een soldaat met helm op doodshoofd
" Beeld van de oorlog".
Het is een werk van Henry Charles de Pouvreau Baldy, geboren in Alger in 1891. Hij verbleef twee jaar aan het front in 1914-1918.

Bron : toeristische info : Ossuaire de Douaumont

Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck