TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Herduin - Millant

In de Slag bij Verdun, op 4 juni 1916, nam de 17e Compagnie van het 347th Infantry Regiment, onder leiding van tweede luitenant Henri Herduin, en de 19e Compagnie van tweede luitenant Pierre Millant, posities in in het gebied van Thiaumont's boerderij in Fleury.
In eerste instantie klampten de twee compagnieën, behorend tot het 5e Bataljon van commandant Deverre, zich vast aan de grond. De verliezen van de 347e RI waren echter zwaar, vooral bij de officieren.
Tijdens de Duitse aanval van 8 juni 1916 hadden de twee hun positie verlaten omdat ze geen munitie meer hadden en geen versterkingen konden ontvangen, waardoor wat er van hun compagnie over was, werd gered. Ze wilden zich aansluiten bij de linies van het 293ste maar een officier weigerde ze in het regiment op te nemen en spoorde hen aan hun verlaten posities terug in te nemen. De kleine troep negeerde deze niet-afdwingbare instructies en gingen verder op weg naar Verdun. Deze actie werd snel gerapporteerd aan kolonel Bernard en generaal Boyer, die het bevel voerden over de divisie.
Op 11 juni 1916 gaven zij schriftelijk het bevel, zonder proces, beide te executeren in het bos van Fleury "voor het verlaten van hun post" drie dagen eerder .
Herduin en Millan werden postuum gerehabiliteerd op 20 mei 1926.

Op 4 november 2009 werd een stele aan hen gewijd, op een paar honderd meter van de plaats van de executie, dichtbij het monument voor de doden en de votiefkapel van Fleury.
De stele is een werk van de Lorraine beeldhouwer Paul Flickinger
Het witte stenen monument bestaat uit een vredesduif en een geblinddoekte soldaat, beide getroffen door dezelfde kogel. Het symboliseert het gebrek aan respect voor de mensenrechten.

Achter de buste brengen twee plaquettes hulde aan de twee officieren:

" Ter nagedachtenis aan Pierre MILLANT / Onder-luitenant van het 347ste regiment
Neergeschoten zonder proces op 11 juni 1916 / in het bos van Fleury voor Douaumont
Gerehabiliteerd in 1926. Zijn lichaam is opgegraven. / in 1919 en rust in de Nationale Necropolis / van Douaumont, grafnr. 6177 "

" Ter nagedachtenis aan Henri Herduin / Onder-luitenant van het 347ste regiment
Neergeschoten zonder proces op 11 juni 1916 / in het bos van Fleury voor Douaumont
Gerehabiliteerd in 1926. / Zijn lichaam werd opgegraven in 1919 /
en rust op de Oostelijke Begraafplaats in Reims "

Op het voetstuk is een plaquette gegraveerd met een fragment uit de toespraak van de Franse president Nicolas Sarkozy op 11 november 2008 in Douaumont:
«... degenen die toen werden geëxecuteerd, hadden zichzelf niet te schande gemaakt, waren niet laf geweest, maar ze waren tot de uiterste grens gegaan van hun krachten »
Nicolas Sarkozy
President van de Republiek
dinsdag 11 november 2008
Douaumont

Bron : Verdun -Meuse en Wikipedia

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck