TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fort Drum

Fort Drum werd tussen april 1909 tot 1914 gebouwd en had de vorm van een slagschip van 15 meter lang en 13 meter breed. Het fort was bewapend met twee op maat gemaakte 14-inch (356 mm) M1909-kanonnen in op maat gemaakte M1909-geschutskoepels. De secundaire bewapening bestond uit twee 6-inch (152 mm) M1908MII-kanonnen op M1910-voetstukbevestigingen in kazematten.

Fort Drum is vernoemd naar Brig. Gen. Richard C. Drum, veteraan van de Mexicaanse Oorlog en de Amerikaanse Burgeroorlog.

Het fort maakte voor de Tweede Wereldoorlog deel uit van de havenverdediging van het Amerikaanse leger in de Baai van Manilla en werd bemand door E Battery, 59th Coast Artillery Regiment. Fort Drum werd op 2 januari 1942 gebombardeerd door Japanse troepen. Op 12 januari 1942 werd een M1903 3-inch (76 mm) zeekustkanon met een voetstukbevestiging overgebracht van Fort Frank en geÔnstalleerd op Fort Drum om de kwetsbare "achtersteven" van het fort te beschermen. De volgende dag opende het net geinstalleerde kanon het vuur op een door Japan gevorderd inter-eilandstoomboot.

In de eerste week van februari 1942 werd Fort Drum onderworpen aan zware beschietingen van Japanse 150 mm houwitserbatterijen vanuit het vasteland bij Ternate. Halverwege maart slaagden Japanse 240mm belegeringshouwitsers erin de 3-inch luchtdoelbatterij van Fort Drum te vernietigen, ťťn van de 6-inch kanonnen uit te schakelen en ťťn van de gepantserde kazematten te beschadigen.

In de nacht van 5 mei 1942 schoten de 14-inch batterijen van Fort Drum op de tweede golf van de Japanse troepen die Corregidor aanvielen, waarbij verschillende landingsvaartuigen tot zinken werden gebracht en zware verliezen werden toegebracht. Het fort gaf zich de volgende dag, na de val van Corregidor, over aan het Japanse leger.

Fort Drum werd in 1945 heroverd door Company F 2nd Battalion, 151st Infantry Regiment, 38th Infantry Division, samen met een detachement van het 113th Combat Engineer Battalion. De Amerikanen gebruikten liters diesel en benzine om het fort van binnenuit te verbranden, waarbij achtenzestig Japanse soldaten werden gedood. Het vuur bleef dagenlang doorbranden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)