TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinneringspaneel "Opdat Wij Niet Vergeten"

Het paneel herdenkt de Slag aan de Karbrug.
Eind 1944 werd er op de grens van Huissen en Bemmel stevig gevochten.
Het paneel vestigt ook de aandacht op een spektakelstuk dat in 1948 tussen Huissen en Bemmel werd opgevoerd. De Slag aan de Karbrug was een eerbetoon aan de bevrijders.

Na het mislukken van de Slag om Arnhem barstte in de Over-Betuwe de hel los. Een felle strijd woedde van 1 tot 4 oktober 1944, waarin de Duitsers probeerden de geallieerden uit de Betuwe te jagen. Dat lukte niet, waardoor het front langs de Linge kwam te liggen. Bemmel en Haalderen lagen aan de Britse kant, de rest aan de Duitse kant. De burgerbevolking werd in oktober verjaagd. Tijdens een zwaar bombardement op 2 oktober werd Huissen getroffen, waarbij honderd doden vielen.

Op 2 april 1945 veroverden de Britten tijdens operatie Destroyer de Over-Betuwe. Via Gendt en Doornenburg en over de Karbrug trokken ze op richting Huissen. Toen ze Huissen om elf uur 's avonds in handen hadden, was het huidige Lingewaardse gebied bevrijd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)