TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Graven Oudstrijders Kapelle-op-den-Bos

We kunnen in Kapelle-op-den-Bos niet echt spreken van een oudstrijdersperk. Er zijn drie plaatsen waar oudstrijders, burgerslachtoffers en militaire slachtoffers begraven liggen.

Op dit groot ereperk, gelegen voor de calvarie links tegen de muur, lagen vooral oudstrijders maar liggen nu nog 4 gesneuvelde soldaten en 3 burgerslachtoffers uit WOI en WOII, 1 burgerslachtoffer uit WOII had geen grafzerk meer en is geruimd.

De Erfgoedcel van Kapelle-op-den-Bos nam het peterschap op zich van de 11 resterende graven van oudstrijders en burgerslachtoffers uit WO I en WOII.
Het meest opvallende monument is het gedenkteken opgericht door juffrouw Orianne in 1920, voor de militaire slachtoffers uit WOI. De 8 vermelde Belgische soldaten stierven allemaal in september 1914.
Op 24 april 1930 werd een officiële aanvraag gedaan aan het college van burgemeester en schepenen door de Oudstrijdersvereniging om ‘een eeuwigdurend voorbehouden grasperk’ in te richten tot begraafplaats der overleden oudstrijders.

Waarschijnlijk sloot dit grasperk aan op de plaats waar tijdens WOI al militaire en burgerslachtoffers begraven lagen en waarvan in 1922 een groot aantal lichamen gerepatrieerd werden.
De eerste 6 rijen van het ereperk zijn een mengelmoes van slachtoffers uit WOI en WOII, de volgende 7 rijen waren oudstrijders van WOI en nog 1 burgerslachtoffer uit WOII, de volgende 7 rijen waren oudstrijders van WOI en nog 1 burgerslachtoffer uit WOII, waarvan de laatste persoon begraven is in 1978.

Enkele graven hadden geen grafteken meer of waren naamloos. Aan de hand van het register van begravingen werd achterhaald wie de onbekenden zouden kunnen zijn, maar 100% zekerheid is er niet.
Na 1978 werden er nog enkele oudstrijders van WO I en II begraven aan de overkant van de midden gang ter hoogte van het kapelletje van de familie Bernus.

Er is nog een klein ereperk verder op de begraafplaats. Het perk bestaat uit onder andere 18 graftekens van burgerslachtoffers uit WOII en één gesneuvelde soldaat uit WOII.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Informatiebord Begraafplaats
  • Foto's: Luc van Waeyenberge