TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Kardinaal Mercier

Naast de Sint-Michiels en St.Goedelekathedraal in Brussel staat een monument voor Kardinaal Mercier, een beeld van de hand van Egide Rombaux.

Désiré Joseph Mercier werd op 7 februari 1906 tot aartsbisschop van Mechelen en in 1907 tot kardinaal benoemd. Hij bleef aartsbisschop tot aan zijn dood in 1926.
Vóór de Eerste Wereldoorlog liet hij zich actief in met het politieke leven : hij identificeerde de belangen van de katholieken in België met de door de Franstalige bourgeoisie beheerste Katholieke Partij, die hem de beste waarborg leek voor de vrijheid van de Kerk en een afweermiddel tegen een antireligieus marxisme.

Maar Kardinaal Mercier werd vooral bekend door zijn moedige houding ten opzichte van de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door zijn herderlijke brieven, waarin het verzet van de bevolking tegen de Duitse bezetting tot uiting kwam, kreeg hij groot aanzien in eigen land en bij de Geallieerden. Zo werd in januari 1915 vanop vele kansels zijn kerstschrijven "Vaderlandsliefde en standvastige lijdzaamheid " voorgelezen, waarin de gelovigen vernamen dat ze de bezettende macht eerbied noch onderhorigheid verschuldigd waren.
Mercier werd hierin niet gesteund door het episcopaat en ontliep slechts nipt een arrestatiebevel door Moritz von Bissing. Het weerhield hem er niet van in 1916 de deportaties van arbeiders naar Duitsland te veroordelen.
Bij de patriottische Belgen was zijn reputatie ijzersterk.

Na 1918 toonde hij zich meer bezorgd om nationale eenheid, uit hoofde waarvan hij de eisen van de Vlaamse Beweging bestreed en zich onder meer sterk verzette tegen de vernederlandsing van het onderwijs in Vlaanderen, en in het bijzonder van het universitair onderwijs. Met de leiders van die Vlaamse Beweging had hij dan ook een zeer moeizame relatie. Daarnaast bleef hij ook bezorgd om de problemen van de gehele Kerk.

Kardinaal Mercier kreeg enkele Belgische eretekens : het Grootkruis in de Leopoldsorde, het Burgerlijk Kruis 1ste Klasse 1914-1918 en de Regeringsmedaille van koning Leopold I.


Bron : Wikipedia en "14-18 – Beelden vertellen" – Erfgoed Brussel

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck