TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Congreskolom - Graf van de Onbekende Soldaat

In 1850 n.a.v. de 20ste verjaardag van het Nationaal Congres en van de opstelling van de grondwet van het jonge BelgiŽ werd door koning Leopold I de eerste steen gelegd.
De Brusselse bouwmeester Poelaert inspireerde zijn ontwerp op de Trajanuskolom te Rome. De zuil, met een hoogte van 48 meter is bekroond met een door G. Geefs ontworpen vijf meter hoog bronzen beeld van Leopold I. De sculptuur is versierd met een vergulde balustrade en afgewerkt met de initialen van de eerste Belgische vorst.
Op iedere hoek van de sokkel staan allegorische vrouwenbeelden die de fundamentele vrijheden van de jonge natie symboliseren (vrijheid van onderwijs, pers, vereniging en eredienst). Voorts is het voetstuk versierd met gesculpteerde frontons die achtereenvolgens de kunsten, de wetenschappen, de industrie en de landbouw moeten voorstellen. Daarnaast staan de namen van de toenmalige congresleden en de voornaamste artikels van de grondwet verspreid over de zijden van de sokkel, samen met de vier belangrijkste data uit de prille geschiedenis van het jonge BelgiŽ. Onderaan staan negen figuren die de negen Belgische provinciŽn van weleer voorstellen. Een tiende figuur, vooraan geplaatst, stelt de verpersoonlijking voor van Ďhet Genius van het Koninkrijkí.
Voor het voetstuk zitten twee imponerende bronzen leeuwsculpturen.

Per 11 november 1922 kreeg de congreskolom er een nieuwe hoedanigheid bij. In navolging van verschillende buurlanden wou ook BelgiŽ immers hulde brengen aan haar gesneuvelde militairen uit de Eerste Wereldoorlog. Tussen de twee leeuwen werd onder een gegraveerde gedenkplaat het stoffelijk overschot van een onbekende soldaat bijgezet in een grafkelder. Een vuurpot met Ďeeuwigeí vlam moet de herinnering voor altijd blijvend houden.

Later werd deze symbolische betekenis uitgebreid naar alle andere slachtoffers van conflicten, militaire missies, oorlogen en vredeshandhavingsopdrachten. Ontegensprekelijk is de congreskolom van een herdenkingsmonument verwijzend naar het ontstaan van BelgiŽ hierdoor uitgegroeid tot een symbool dat over de waanzin van gewapende conflicten en oorlogen doet nadenkenÖ

Bron : Historiek

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck