TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hotel de Wormshoef Lunteren

Tijdens de Slag om Arnhem eind september 1944 vluchtte een deel van de Arnhemse Sicherheitsdienst (SD) naar Lunteren. Zij vestigden in Villa de Wormshoef een SD Aussenstelle waar van oktober 1944 tot en met april 1945 ruim 400 gevangenen hebben opgesloten. Veel van hen werden door de hier gevestigde SD-ers zwaar gemarteld tijdens verhoren. Enkelen van hen hebben de oorlog niet overleefd, anderen zijn ontsnapt, vrijgelaten of in diverse kampen en gevangenissen in Nederland en Duitsland terecht gekomen. Na de bevrijding van Lunteren in april 1945 werd de Wormshoef door de Binnenlandse Strijdkrachten gebruikt als gevangenis voor opgepakte SD-ers, Landwachters en NSB-ers. Sinds eind jaren '50 heeft Villa de Wormshoef een horecabestemming en staat tegenwoordig bekend als 'Hotel Eethuys de Wormshoef'.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Discipelen van de duivel
Hitlers moordenaars
Encyclopedia of the Third Reich
Encyclopedie van de Holocaust

52.09258276, 5.6182722

Puzzelstukjes kwamen overal vandaan om het verhaal van de Wormshoef te kunnen vertellen

okt2022

Puzzelstukjes kwamen overal vandaan om het verhaal van de Wormshoef te kunnen vertellen

Bij NabijProducties verscheen recent het boek 'De Wormshoef - Waar helden zwegen' van Henrico Hendriksen. Zo'n 3,5 jaar onderzoek leverde op dat in de SD Aussenstelle in de Wormshoef in Lunteren zo'n 400 gevangenen hebben gezeten in het laatste half jaar van de oorlog. Deze SD Aussenstelle werd in Lunteren gevestigd nadat de SD Arnhem ontvluchtte tijdens de Slag om Arnhem. Diverse arrestanten die in de Wormshoef terecht kwamen werden zwaar gemarteld. Enkelen van hen hebben de oorlog niet overleefd, anderen zijn ontsnapt, vrijgelaten of in diverse kampen en gevangenissen in Nederland en Duitsland terecht gekomen. We stelden de auteur via e-mail enkele vragen over zijn onderzoek en boek.

Lees meer