TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Belgische Fairy Battle T-58

    Crashlocatie Belgische Fairy Battle T-58
    Ginstraat – ’s Herenelderen (Tongeren)

    Op 11 mei 1940 steeg de Belgische Fairy Battle T-58 opvan het vliegveld te Belsele, met als doelwit de brug over het Albertkanaal te Veldwezelt. Het vliegtuig behoorde tot het 5de Escadrille / Group III / 3de Regiment (5.III.3). De bemanning bestond uit vliegenier Adjudant Gustave Timmermans, een 28-jarige piloot uit Oudergem. Zijn gezel was de boordschutter 1ste Sergeant Gustave Rolin-Hysmans. Deze laatste was de ancien van het Smaldeel. Hij had zijn vliegbrevet gehaald aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, in de vliegschool van Juvisy. Gezien zijn gevorderde leeftijd was hij ongeschikt om zelf te vliegen - deze Luikenaar was enkele weken ervoor 40 geworden.

    Tijdens de raid op de brug van Veldwezelt werd Fairy Battle aangevallen door de Bf 109 van Oberleutnant Rendlich van I./JG 27. Oberleutnant Redlich, was de Staffelkapitän van de 1. Staffel. Het toestel werd geraakt en stortte neer op het Molsterveld te ’s Herenelderen, vlakbij de Ginstraat (aan de spoorweg).
    De piloot Gustave Timmermans werd begraven in zijn geboortedorp.
    De waarnemer-schutter Gustave Rolin-Hysmans ligt begraven op het kerkhof in de buurt van het kasteel van ’s Herenelderen (Sint-Stefanusstraat).
    (Zijn graf werd onlangs opgekuist)

    Aan het oorlogsmonument te Vroenhoven staat ook een herdenkingsplaat voor de gesneuvelde Belgische Piloten van de bombardementen op de bruggen van Vroenhoven en Veldwezelt op 11 mei 1940. Gustave Timmermans en Gustave Rolin-Hysmans staan daar ook vermeld.

    Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

    Gebruikte bron(nen)

    • Tekst: Rudi Triki
    • Foto's: Willem Visser