TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie B17G-55-DL, #44-6512

Op 16 november 1944 stort omstreeks 12:30 uur de Amerikaanse B17 G-55-DL, met serienummer: 44-6512 neer te Genoelselderen, in de buurt van Tongeren.
Het viegtuig kwam terug van een bombardement op artillerieposities in de buurt van Eschweiler (D). Rond 12:05 uur wordt het toestel rechtstreeks getroffen door FLAK-geschut, waarbij het vuur vat en even later neerstort in het bos tegenover het Wijnkasteel van Genoelselderen, tegen een aldaar gelegen tumulus.

Volgens de gezegdes van de ouderen was er iemand van het verzet vrij snel bij het toestel en heeft twee gewonde bemanningsleden meegenomen om te verstoppen voor de Duitsers. De bemanningsleden werden verstopt in een bos in de buurt van Herderen. De twee Amerikanen waren zeer angstig en vertrouwden niemand. Toen de leden van het verzet ’s avonds naar de schuilplaats gingen, werden de twee niet meer aangetroffen. Vermoedelijk waren ze op eigen initiatief vertrokken.

Momenteel staat er een kapelletje dat deze crash gedenkt. Er zijn initiatieven om er een volwaardige memorial te plaatsen.

Bemanningsleden:
Piloot, Donald George Springsted, gewond
Co-piloot, Robert C. Barnes, overleden
Navigator, Edward Gregory Jacobs, gevangen
Neusschutter, Francis Samuel Tierney, gevangen
Radio-operator, Frank Joseph Schick, jr, gevangen
flight engineer-top geschutskoepelschutter, William C. Murphy, overleden
kogelkoepelschutter, Paul Leland Watson, gevangen
Staartschutter, Albert Richard Macuch, gewond
Taille schutter, Hilton Hubert Stephenson, gevangen

544th Bombardment Squadron
384th Bombardment Group

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rudi Triki
  • Foto's: Rudi Triki