TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Bahnhofstraße 75

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken:

* Richard Goldstein, geb. 1874, ontsnapping 1940 Slowakije, Raderstoomboot Pencho, gezonken Egeïsche Zee
gebracht naar Itali, geïnterneerde Ferramonti, dood 10.1.1943.
* Else Goldstein, geb. Leipziger 1887, ontsnapping 1940 Slowakije, Raderstoomboot Pencho, gezonken Egeïsche Zee,
gebracht naar Itali, geïnterneerde Ferramonti, 1944 Palestina.

Achtergrond
Richard Goldstein, een expediteur, en Else Leipziger trouwden in 1911 en kregen een dochter, Rita. In 1935 vluchtte Rita naar Palestina, waar ze trouwde met Egon Oschinsky. Richard en Else bezochten hen in 1937 maar vonden het niet leuk en keerden terug naar Cottbus. Het leven was daar niet gemakkelijk, inclusief de ernstige verwondingen die Richard opliep nadat hij uit een tram was gegooid omdat hij joods was. Hij en Else maakten afspraken om terug te keren naar Palestina. In 1940 vluchtten ze eerst naar Bratislawa, waar ze op een stoomboot stapten, de Pencho. De stoomboot had motorpech, stortte neer en zonk in de Egeïsche Zee. De Italianen die de Goldsteins hebben gered, zetten ze in het interneringskamp Ferramonti di Tarsia, waar Richard Goldstein in januari 1943 omkwam. Het jaar daarop slaagde Else Goldstein erin om via Egypte naar Palestina te komen.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.76018, 14.3274