TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Hemelum

Op de Himmelbrink in Hemelum is het herdenkingsmonument te vinden. De tekst op het bordje bij het monument luidt:

De grote alu buizen stellen de twee gevallenen voor: S. Sijtsma en Y.B. Yntema, twee inwoners van Hemelum die kort voor de bevrijding zijn gefusilleerd. De buizen zijn in een V-vorm gevallen. De 'V' van vrijheid, gericht op de vrijheid die u zo mooi vanaf deze plek kunt zien.

De buizen eromheen symboliseren degenen die zij achterlieten, maar zo zijn neergezet dat de grote buizen niet omvallen. Dus niet vergeten worden. Zij ondersteunen de herinnering aan hen.

Rondom de buizen zijn ronde stenen ingemetseld met onopvallende kleuren. Zij stellen de mensen voor die zich hebben ingezet tijdens de oorlog voor onderduikers, vliegers. enz.. Onopvallende mensen vaak, dus onopvallende stenen.

Dit gedeelte wordt omsloten door de bovenste ring. De mozaïekcompositie geeft de kleurrijke wereld van nu aan. In vrijheid hebben schoolkinderen en volwassenen hun gedachten mogen uitbeelden. Dit gedeelte wordt weer omsloten door de tweede ring met daaronder de band met de volgende tekst: "omringd met onze gedachten leven zij voort".

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Pieter Schlebaum
  • Foto's: Pieter Schlebaum