TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiebord Jo ter Laak

In het grensdorp Overdinkel, gemeente Losser, bevind zich in de tuin van het adres Hoofdstraat 60 een bord met opschrift. Dit bord is gewijd aan Jo ter Laak die hier zijn woonhuis had voor de oorlog.

Jo ter Laak werd op 23 mei 1913 geboren in Tilburg. Het gezin verhuisde naar Overdinkel, waar vader politieagent werd. Jo werd beroepsmilitair bij het Korps Politietroepen. In maart 1940 trouwde hij met Johanna van Mierlo. Zij kregen in december 1940 een zoon, die zijn vader echter nooit zou zien.

Jo was als sergeant ingedeeld bij de bewakingstroepen van Koningin Wilhelmina. Via Frankrijk ontkwam hij in mei 1940 naar Engeland.

Vanuit de Irene-brigade gaf Jo zich op om als vrijwilliger in bezet gebied spionage opdrachten uit te voeren. Hij behoorde tot de eerste agenten die in bezet gebied aan het werk gingen. Op 1 oktober 1941 werd Jo boven Nederland gedropt. Op 13 februari 1942 werd hij bij een overval in Den Haag gearresteerd. Hij werd later geruime tijd in het Brabantse Haaren gevangen gehouden. Op 5 september 1944 kwam Jo met 46 medegevangenen terecht in Mauthausen in Oostenrijk en stierf daar op 7 september 1944 een vreselijke dood.

Jo ter Laak werd postuum geëerd met de Bronzen Leeuw, een hoge militaire onderscheiding.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bjorn van Marle
  • Foto's: Arjan Vrieze (1), Bjorn van Marle (2, 3)

Gerelateerde boeken