TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Pastorieweg/Pastoriepad

Op 7 augustus 2017 zijn er twee Stolpersteine gelegd voor:

Sako Huizinga
Geboren 8 juli 1918 te Marum
Overleden 4 juni 1945 te Amersfoort

Sako is actief geweest in het verzet. Hij werkt in het gemeentehuis van Kantens en vervalst distributiekaarten en stempels zodat onderduikers in Kantens en omgeving te eten kregen. Huizinga is betrokken bij de overval op het gemeentehuis in Kantens, waarbij distributiekaarten en persoonsbewijzen worden buitgemaakt. Een dag na de overval wordt hij ontslagen op 25 april 1944 door de NSB burgemeester en opgepakt door de Sicherheitsdienst. Huizinga overlijdt in een ziekenhuis in Amersfoort.

Zijn oorlogsgraf is Niezijl, kerkhof Rijksstraatweg.

Hendrikus J.A.C.Wittebol
Geboren 18 januari 1920 in Capelle in Noord Brabant
Overleden 16 mei 1944 in het duingebied bij Overveen Ongehuwd

Henk werkt op het gemeentehuis van Kantens. Als eerste ambtenaar kan hij telefoongesprekken van NSB-burgemeester De Graaf afluisteren en belangrijke informatie doorspelen aan het verzet. Wittebol brengt onderduikers onder en verzorgt een duplicaatsleutel waarmee verzetsstrijders de kluis van het gemeentehuis in Kantens in de nacht van 26 op 27 januari 1944 konden openen .Ook Wittebol wordt na de overval op het gemeentehuis gearresteerd en overgebracht naar het beruchte Scholtenshuis in Groningen. Samen met Marten Lijnema ( ook uit Kantens ) wordt Hendrikus Wittebol in de duinen van Overbeek gefusilleerd op 16 mei 1944 en in een gezamenlijke graf begraven.

Ere begraafplaats, Bloemendaal.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Nico Nienhuis
  • Foto's: Nico Nienhuis
  • Eemskrant.nl

53.36553, 6.631584