Stützpunkt Groede Bunker 8

De bunkers in dit Duitse Stützpunkt zijn in twee periodes gebouwd. De eerste periode was die van de pre-Atlantikwall. In deze periode werden veel verstärkt feldmässige Ausbau (v.f.) bunkers in de kustgebieden gebouwd waarvan er twee in Stp. Groede uit die beginperiode zijn.

Daarna volgde de Ständiger Ausbau (St.) In deze Ständiger Ausbau had elk type bunker een eigen nummer en uitgebreid bouwplan. Van dit soort bunkers zijn er negen in Stp. Groede gebouwd. De bouwnummers die aan de ingangen van een aantal bunkers te lezen zijn werden in de loop van de oorlogsjaren aangepast. Deze omnummering gebeurde ook met de bunkers in Breskens. Eén van de bunkers van het type 134 S (Sanitätsunterstand) in Stp. Groede met de naam ‘Moselland” is een aangepaste versie en de enige op deze manier gebouwde bunker in Zeeland. De doorlopende gang is 40 cm. breder en de toegangen naar de kamers zijn afgevlakt. Door deze aanpassing was het mogelijk om met een brancard de bunker binnen te komen. Groede was ook een Rode Kruisdorp. Na de oorlog was er een plan om in het ‘Bunkerdorp’ een hertenkamp te realiseren omdat de kosten van het slopen van de bunkers (Fl. 300.000) veel te hoog waren. De Duitse betonwegen, de drie geschutsbeddingen en de stenen aanbouwen mochten wel gesloopt worden van het Ministerie terwijl het Bureau Registratie Verdedigingswerken in de gelegenheid gesteld moest worden om de bunkers van dit Stp. in kaart te brengen. In de jaren 1970 werd het hertenpark gerenoveerd. Na de gemeentelijke herindeling viel het hertenpark onder de gemeente Sluis en werden er plannen voor ‘Groede Podium’ gelanceerd, een educatieve en recreatieve ontmoetingsplaats voor ieder. De bunkers werden uitgegraven en passief opgenomen in het plan. Bij het afgraven van het terrein werd nog vrij veel oorlogsmateriaal gevonden, (camouflage)muurschilderingen kwamen tevoorschijn maar er werden o.a. ook een Tobruk en een open bedding vernield.

De ontwikkelingen van het voormalige bunkerdorp gaan nog steeds door. Het plan is nu om twee bunkers deels of geheel te restaureren en de muurschilderingen aan de buitenkant van de bunkers terug te brengen.

Mogelijk worden ook museum Switchback en de bunkers bij Breskens betrokken bij het geheel van landschapsverkenning en geschiedenis van het St. Groede toen en Groede podium nu. Deze plannen zijn nog in een beginstadium.
Informatie uit het boekje van Ben Muller: Stützpunkt Groede-van artillerieopstelling in de Atlantikwall tot Groede podium 1942 - 2010

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)