TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Nieuwe Blekerstraat 44a

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken:

* Siemon Henri de Vries, geb.1890, gedeporteerd 1943 uit Westerbork, vermoord 9.7.1943, Sobibor.
* Dientje de Vries-Bas, geb. 1888, gedeporteerd 1943 uit Westerbork, vermoord 9.7.1943, Sobibor.

Achtergrond
Siemon Henri de Vries was de jongste van negen kinderen. Beide ouders waren kooplieden. Siemon had zelf verschillende banen als spoorwegstoker, magazijnmedewerker en arbeider. In 1915 trouwde Siemon met Saartje Nijveen, een dienstmeisje. Ze kregen twee kinderen, Eva (b. 1917) en Benjamin (b. 1919). Saartje stierf in 1935. Twee jaar later trouwde Siemon met de 49-jarige Dientje Bas, de dochter van een Amsterdamse diamantslijper. Ze hadden geen kinderen samen.

In 1941 trouwden zoon Benjamin de Vries en Saartje Boolegraaf. Ze verhuisden naar het huis van Siemon en Dientje en huurden in april 1942 een kamer vlakbij Blekerstraat 24a. Op 11 december 1942 werden Benjamin en Saartje vermoord in Auschwitz. Stolpersteine ​​voor hen is aan de Blekerstraat 24a.

Siemon Henri de Vries en Dientje de Vries-Bas werden op 20 juni 1943 op transport gesteld naar Westerbork en vervolgens naar Sobibor waar ze op 9 juli 1943 werden vermoord.

Van de acht broers en zussen van Siemon heeft er maar één de oorlog overleefd en van de zeven broers en zussen van Dientje heeft er maar één het overleefd. Siemons dochter Eva overleefde.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)