TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Spiegelstraat 25a

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken:

* Samuel Lipschits, geb. 1876, vermoord 14.1.1943, Auschwitz.
* Rebecca Lipschits-van Beezemer, geb. 1867, vermoord 14.1.1943, Auschwitz.

Achtergrond
Samuel Lipschits was een van de 11 kinderen in zijn gezin in Zutphen. Hij trouwde met Rebecca van Beezemer uit Arnhem. Ze had twee broers en zussen. In 1898 kregen Samuel en Rebecca een dochter, die kort na de geboorte stierf. Getuigenis van Yad Vashem door een vriend zegt dat het echtpaar twee kinderen had. Er werd weinig andere informatie gevonden over het paar.

Gezien hun leeftijd zijn Samuel Lipschits (66) en Rebecca Lipschitz-van Beezemer (75) waarschijnlijk vermoord bij aankomst in Auschwitz.

Stolpersteine voor hen werden op 5 juli 2021 geÔnstalleerd.

Merk op dat de spelling van Rebecca's meisjesnaam varieert. Sommige bronnen, waaronder Joods Monument en Stolpersteine Zutphen, laten de laatste R (van Beezeme) weg. De R is opgenomen op haar stolperstein en in Yad Vashem, die verwijst naar de "Lijst van omgekomen joden uit Zutphen, 1942-1945" van de Nederlandse IsraŽlische Gemeente en verwijst naar getuigenissen van een vriend.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eťn steen, ťťn naam, ťťn persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)