TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument HMT Lancastria

Dit monument herdenkt de slachtoffers van de op 17 juni 1940 tot zinken gebrachte HMT Lancastria.

Tijdens de jaren 1930 werd Lancastria voornamelijk gebruikt voor cruisen totdat ze in maart 1940 door de regering werd gevorderd voor gebruik als troepentransportschip. Haar romp was slagschipgrijs geschilderd en de beroemde Cunard-kleuren waren voorgoed verdwenen.
In juni 1940, na de evacuatie van Duinkerke en Le Havre, werd HMT Lancastria naar Frankrijk gestuurd om deel te nemen aan Operatie Aerial. Dit was de codenaam die werd gegeven aan de voortdurende evacuaties van burgers en Britse troepen uit West-Frankrijk.
Op 17 juni 1940 ging Lancastria voor anker voor de kust van St. Nazaire waar duizenden troepen en burgers aan boord gingen. De situatie was chaotisch. Het schip was ontworpen om 2.200 passagiers te vervoeren, maar er waren minstens 5.000 mensen aan boord, mogelijk wel 9.000. Hoewel vol, kreeg Lancastria te horen dat ze moest wachten tot andere schepen klaar waren met aan boord gaan om samen met escortes te vertrekken.
Om 15.45 uur vloog een Junkers 88 Duitse bommenwerper over en dropte vier bommen op de Lancastria die enorme verwoestingen veroorzaakten. Ze zonk in iets meer dan 20 minuten met een geschat verlies van 4.000 levens.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz + TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman