Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Hefbrug Haven van Saint-Nazaire

Tijdens Operatie Chariot gaan commando's van boord van de schepen. Ze zijn verdeeld in 3 groepen. Ze delen de neutralisatie van haven- en militaire infrastructuur en de beveiliging van de plaats van her inscheping.
Nadat ze ondanks hun kleine aantallen enkele van hun doelen hadden bereikt, bereikten ze rond 02.45 uur het verzamelpunt bij de Oude Mol. De situatie is verschrikkelijk, de plaats is nog steeds in handen van de Duitsers en de evacuatieboten zijn er niet. Te kwetsbaar werden zij gedwongen om terug te keren.
De hefbrug wordt de laatste hoop van de commando's om de stad te ontvluchten. In een wanhopige aanval steken ze de Place du Bassin over, volledig onbedekt. Ze hebben geen van allen munitie en zijn uitgeput, de meesten zijn gewond. Ze houden zich schuil.
Bij het ochtendgloren werd de meerderheid gedood of gevangen genomen. Van de honderd commando's die die nacht hun geluk beproeven, zullen er slechts 5 Engeland weten te bereiken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman