TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Weg van Herdenking nr. 12: De Gevolgen van de Oorlog

Hoewel de 2de Wereldoorlog reeds op 9 mei 1945 eindigde, worden er zelfs vandaag nog overal overblijfselen van de oorlog aangetroffen, vooral onder de grond. Gespecialiseerde ontmijningsdiensten werken zelfs nu nog minutieus aan de ontmanteling van explosieven. Toch hebben er zich onder de bevolking kleine ongelukken voorgedaan door onvoorzichtig om te gaan met munitie. Ook nu nog worden er bij graafwerken niet ontplofte bommen en granaten aangetroffen.
Op 19 juli 1972 gebeurde er een tragisch ongeval voor, toen drie kinderen uit de buurt van Nidrum aan de oever van de Warche een handgranaat vonden en die waarschijnlijk opraapten. Dat werd hun noodlottig. Bij de detonatie verloor de elfjarige Dieter Schleiß zijn leven. Twee elfjarige en negenjarige jongens werden verwond. Dit bewijst nog maar eens hoe gevaarlijk de munitie uit de Tweede Wereldoorlog kan zijn.

Op het kerkhof te Nidrum herinneren 28 grafstenen aan de Russische gevangenen, die gestorven zijn in het kamp Elsenborn of in het Russenkamp Bosfagne bij Sourbrodt. In 1996 liet Rusland er een gedenksteen oprichten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma