TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Wings of Freedom: Crashlocatie Focke-Wulf, Fw 190A-8, W-Nr. 175147

Dit vliegtuig maakte deel uit van de Duitse verdediging tijdens de Operatie Market Garden. NB: tijdens deze actie zijn er enkele Duitse Fw-190s neergeschoten. Welke waar zijn gevallen is niet geheel duidelijk. Maar het meest waarschijnlijke is dat het toestel van Flugzeugführer H.F. Dehn nabij het huidige tennisveld is neergestort.

Gebaseerd op de gevonden onderdelen komt een crashrichting naar voren van noordwest naar zuidoost. In het bos was nog duidelijk een inslagplek te herkennen, ongeveer een meter diep en vijf meter in omtrek, waar de onderdelen verspreid liggen in een spoor van 217 meter lang. Bij de grootste concentratie, gelijk achter het inslagpunt, lagen de motoronderdelen en cockpit vondsten.
De ondergrond bestond op die plek hoofdzakelijk uit steen en kiezel en is er weinig doordringbaar.

De crash vond plaats op de coördinaten: 51.758859, 5.894186.

In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Mook-Middelaar en Weeze is het initiatief ontstaan voor fietsroutes 'Wings of Freedom' langs crash-locaties.
In de vier gemeenten zijn 28 crashplekken definitief bevestigd. Dicht bij elke crashlocatie staat een herdenkingsbord met informatie over de toedracht van de crash. Gebruikmakend van het netwerk van de fietsknooppunten zijn vier routes van ca. 30 - 40 km. uitgezet langs deze plekken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

51.602898, 6.068989