TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Graven Nederlandse Burgerslachtoffers Rooms Katholiek Kerkhof Oosteind

Op het R.K. Kerkhof in Oosteind ligt een verzamelgraf met slachtoffers die zijn omgekomen door een inslag van een Duitse V1.

Oosteind was al enkele maanden bevrijd toen op 15 februari 1945 op de boerderij van Bogers aan de Leijsendwarsstraat (nu Heikantsestraat) een Duitse V1 vliegende bom insloeg. De V1 was niet bedoeld voor de boerderij maar was zoals vele vliegende bommen eind '44, begin '45 neergestort voordat het zijn doel had kunnen bereiken. Deze V1 was op weg naar Antwerpen en stortte neer in Oosteind. Bij de inslag kwamen 13 mensen om het leven, een dag later overleed ook nog een 14e slachtoffer in Turnhout aan zijn verwondingen. De meeste slachtoffers vielen in het gezin Bogers maar ook de huishoudelijke hulp en twee Britse soldaten verloren hun leven.
De familie Bogers ligt begraven in dit verzamelgraf.

De Britse militair Horace Edward Pearce ligt begraven op de Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Bergen op Zoom.
De Britse militair Bertie Walter Washington ligt begraven op de Algemene Begraafplaats in Turnhout. De vierde foto is een foto van zijn graf op de begraafplaats in Turnhout.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Op het Rooms Katholiek Kerkhof in Oosteind ligt een graf van een burgerslachtoffer die om het leven is gekomen net na de bevrijding van Oosteind. Het betreft het graf van Cornelis J. van Dongen die door achtergebleven Duitsers werd doodgeschoten in een weiland in Oosteind.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Lennard Bolijn