TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

M10 Wolverine Tankjager "Porc-Epic"

De M10 Wolverine tankjager "Porc-Epic" behoorde tot het 3e Escadron van het Franse 8e rťgiment de Chasseurs dí Afrique dat tijdelijk toegevoegd was aan de 1re Division FranÁaise Libre dat deelnam aan de actie om de "Colmar Pocket" te vernietigen.

Op 23 januari 1945 opende de 1e divisie van de Vrije Fransen (1re Division FranÁaise Libre) van generaal Pierre Garby, die aan de linkerflank en ten noorden van de U.S. 3rd Infantry Division lag, de aanval naar het oosten. Het doel was het bereiken van de rivier de Rijn.

Bij deze aanval kwam men tegenover vier bataljons te staan van de 708. Volksgrenadier-Division die gesteund werden door zware tankjagers en artilleriegeschut. De Duitsers hadden een diepe verdediging opgezet door gebruik te maken van posities in de kleine plaatsjes en de bossen om van daaruit de open gebieden voor hen te controleren. Daarbij probeerden ze ook de Franse vooruitgang te vertragen en te kanaliseren door het aanleggen van vele mijnenvelden.

Twee Duitse bataljons voerden aan het einde van de middag op 23 januari een tegenaanval uit op de Franse bruggenhoofden over de rivier de Ill die echter werden afgeslagen. General Garby gaf de 1e brigade de opdracht om zich te concentreren op de weg van Illhaeusern naar Elsenheim, waarlangs hij wilde optrekken om zo de ingegraven Duitse infanterie en artillerie in de bossen rond Elsenheim te vermijden. Op 26 en 27 januari concentreerde de 1e brigade zich op het openen van deze route en trok het om de bossen van Elsenheim heen. Deze bossen vormden een obstakel waar het 3e bataljon van het Franse Vreemdelingenlegioen op 27 januari een belangrijke aanval op ondernam. Op 28 januari werd met ernstige verliezen en met ondersteuning van tanks van de 2e Franse pantserdivisie (2e division blindťe) het dorp Grussenheim ingenomen. Tegen een afbrokkelende Duitse weerstand kwamen de Fransen moeizaam vooruit maar op 31 januari namen ze de dorpen Elsenheim en Marckolsheim in en bereikte ze de volgende dag de rivier de Rijn.

De "Porc-Epic" werd op de weg van Illhaeusern naar Elsenheim op de huidige plek op 26 januari 1945 in een actie buiten gevecht gesteld. Drie van de vijf bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Bij de tankjager staat ook een gedenksteen die de bittere strijd herdenkt die hier in deze omgeving eind januari 1945 is geleverd en waarbij 121 soldaten om het leven kwamen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Jan Koster
  • Foto's: Randy Brandt (1) & Kees Jan Koster (2,3)