TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

M4A2 Sherman Tank "Chemin des Dames"

De Sherman M4A2 tank "Chemin des Dames" van de 3me compagnie de combat, 501e Régiment de Chars de Combat, 2e division Blindée (Division "Leclerc") werd voor een kruispunt, nabij de ingang van het dorpje Grüssenheim op 26 januari 1945 uitgeschakeld.

De Sherman tank was daarbij in gevecht met een Panzerjäger van het type Nashorn, een gemechaniseerd geschut dat uitgerust was met een 88mm anti-tankkanon. Het lukte de commandant, 2e luitenant Pierre de la Fouchardiere om een Panzerjäger te vernietigen maar een tweede opduikende Panzerjäger werd de "Chemin des Dames" fataal. De lader Armand Mager kwam daarbij om het leven.

De gevechten ten noordoosten van Colmar, om en nabij Markolsheim inclusief Grüssenheim, maakten deel uit van een poging van het 1e Franse Leger van generaal De Lattre om de Duitsers te beletten uit de zogeheten pocket van Colmar te ontsnappen en de opmars van de geallieerden naar Duitsland te bedreigen. De Duitse verdediging was daar zeer vasthoudend. Het plaatsje Grüssenheim werd, na zware verliezen, pas op 28 januari 1945 ingenomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Jan Koster
  • Foto's: Peer Franken

Gerelateerde boeken

The Sherman Tank
British and American Tanks of World War Two
Sherman Medium Tank 1942-45

48.15502128, 7.4758315